Ristorante DaVinci

De stilrena byggnaderna vid fjordkanten, som tidigare inrymde stadens bibliotek, hyser nu en populär italiensk restaurang. Omvandlingen krävde en genomgående renovering och en redesign, som bara lämnade kvar de ursprungliga träbetongtaken.

Med det vackra läget längst ut i Hadsunds hamn kan gästerna på davinci ristorante njuta italiensk gourmetmat med utsikt över fjorden. Det har de kunnat sedan 2006. Tidigare var det inga fulla magar, men famnen full av böcker som de besökande fick efter ett besök på det tidigare stadsbiblioteket. davinci ristorante var redan på den tiden en väletablerad restaurang på stadens gågata, men med planer om att utvidga med fler företag och catering följde behovet av fler kvadratmeter, och ägaren såg att det fanns potential i byggnaderna vid hamnen.

En tråkig utgångspunkt

Arkitekten, designern och ägaren till Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke, fick den utmanande uppgiften att omvandla den kommunala småtråkiga byggnaden till en inbjudande restaurang. Första utmaningen var själva byggnadens tillstånd, med sprickor och skadad grund som krävde reparationer. Det osynliga blev därför dyrt och la beslag på en stor del av renoveringsbudgeten. En annan utmaning var att tillföra huset själ och charm.

– Det är ju något som man annars får med automatik när man bevarar delar av det ursprungliga när man renoverar. Men här fanns det helt enkelt inte särskilt mycket att bevara. Hade det gällt ett fint gammalt bibliotek från 30-talet, så hade det varit en annan sak. Utgångspunkten här var en fasad av vanligt tegel som piffats upp med turkosfärgade diagonaler i bästa 80-talsstil, berättar Henrik Bønnelycke.

Allt byttes, utom taket

Invändigt skulle allt bytas och omvärderas för husets nya funktion. Det betydde bland annat nya golv, toaletter och inventarier, och inte minst att man skapade två stora kök. Köken – husets hjärtan – valde arkitekten att utforma som två markanta kuber, som står som två små hus mitt i huset.
Byggnaden, som består av tre parallella längor, har sluttande tak och därför också väldigt många kvadratmeter innertak. Taken är klädda med Troldtekt-plattor, som i stort sett är det enda som har överlevt ombyggnaden.

– Troldtekt är ett bra sätt att skapa en fantastisk akustik. Det fick vi gratis här, säger Henrik Bønnelycke.

Han valde att sprutmåla samtliga tak, rörledningar, ventilationsrör och väggar mattsvarta. Den svarta färgen går som en ”svart tråd” genom restaurangen och vidare ut på husets yttersida. Förutom att ge ett homogent intryck, ger det associationer till en fiskarbostad – och får huset att elegant smälta in i den maritima miljön.

Akustik som skapar rum

– Vid inredning av restauranger handlar det om att ha fokus på gästernas behov. Vi har placerat husets café på gaveln med utsikt över gatulivet och med närhet till barens livliga miljö med klirrande glas och fräsande espresso-maskin, medan man i restaurangdelen försökt stänga ute allt, som inte handlar om det intima rummet omkring bordet. Här ska ljudet vara dämpat och centrerat kring dem man sitter tillsammans med, berättar Henrik Bønnelycke.

– God akustik betyder allt för upplevelsen. Vi har inrett riktigt många caféer och restauranger under årens lopp. Och kunderna vet att en behaglig ljudmiljö är viktig. I de fall när byggherren antingen inte har haft råd eller inte varit övertygad om akustikens betydelse, har de kommit tillbaka efter två år och frågat: Kan vi göra något åt ljudet?

En känsla av att det är högt till himlen

Även val av färger och belysning ingår i de metoder som Bønnelycke MDD har använt för att skapa stämning och avgränsade rum i restaurangen.

– Tvärtemot vad man skulle kunna tro, så gör ett mattsvart tak inte rummet mindre. Man får istället en upplevelse av att det finns ett hål ända upp till himlen. Eftersom färgen inte reflekterar något ljus, så ser det ut som om de lågt hängande lamporna lyser som klot, säger han.

Fakta

Projekt:
Ristorante DaVinci i Hadsund, Danmark
Arkitekt:
Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke
Byggherre:
Bønnelycke MDD, Henrik Bønnelycke
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor, bevarade från befintlig byggnad. Spraymålade matt svart vid renovering.
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt