Smakfulla och visuella råvaror

Nu kan man äta sushi i Köpenhamns Nordhavn, men här på Sandkaj är det sushi på exklusivt vis som gäller. Kocken Mads Battefeld är känd för sin skicklighet och hängivenhet, och efter studier i Japan serverar han nu exklusiv sushi i Tokyostilen Edomae.

Sushi Anaba har en väldigt diskret exteriör, medan upplevelsen av stället blir starkare på insidan. Ytorna spelar en stor roll eftersom rummen är små och inredningen minimal. Golv och väggar är vitmålade eller i betong och skapar därför en fin kontrast mot taken med de mer taktila Troldtekt line akustikplattorna.

Taket med svartmålad Troldtekt line uppfattas som en homogen yta eftersom akustikplattornas frästa spår ger ett enhetligt och visuellt sammanhang. Kontrasten mellan hårda och mjuka ytor innebär också att Troldtekt-taket bidrar med viktig ljudabsorption. Belysningen och föremålen har placerats med stor precision som skapar spänning i rummet.

Koncentration

På restaurangen sitter man antingen sida vid sida – högst åtta personer – runt kocken eller i ett separat tatamirum bakom rispappersväggar. Stolarna runt disken man äter vid kommer från J L Møllers Møbelfabrik och disken är gjord i oregongran med vacker och tydlig ådring. Träet kommer från Langeskov på Fyn. Tatamirummet är specialdesignat i samma varma träslag och har skapats av Stokholm Normark.

I restaurangens hjärta sker kockens fokuserade arbete med att förbereda och servera de färska råvarorna. En rund ljusdekoration i fönstret, vackert utformad i trä, understryker rummets centrala punkt. Inredningen av BAUNarkitektur i samarbete med Mads Battefeld balanseras fint mellan dansk och japansk design, mellan det råa och det mjuka, så att alla sinnen tillgodoses och platsen får en egen identitet.

Fakta

Projekt:
Restaurang Sushi Anaba i Köpenhamn
Arkitekt:
BAUNarkitektur med Stokholm Normark och Studio Ane Lykke (Inredning)
Byggherre:
Sushi Anaba
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt line akustikplattor
Färg:
Svart 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt