Nytt arkitektkontor i modernistisk inramning

När ett ungt arkitektpar köpte ett Friis & Moltke-hus på Djursland följde en tredje flygel med, som tidigare fungerade som tandläkarmottagning. Den lokalen har nu med varsam hand gjorts om till ett arkitektkontor.

Bostaden från 1960 uppvisar många av de karakteristiska dragen hos 1960-talets Friis & Moltke-hus. Huset har en stängd front mot gatan, men öppnar upp mot en uteplats med stora glaspartier.

Slitstarka material och enkla detaljer innebär att många av husets originallösningar har kunnat behållas, och det arkitektoniska uttrycket med grafiska kontraster och upprepningar har inspirerat till inredningen av Haaber Arkitekters kontor i den tidigare tandläkarmottagningen.

Entrén från gatan har bevarats, precis som flera av de sekundära rummen, medan mottagningens behandlingsrum har slagits ihop till en stor yta som nu har inretts som ett arkitektkontor med pentry. Dagsljuset kommer primärt från högt placerade fönster vända mot öster, men även från en rad små fönster mot uteplatsen.

Balanserad renovering

Valet av tak till arkitektkontoret inspirerades av bostadens rustika trätak och föll på Troldtekt line i naturträ. Arkitekten Mads Haaber har funderat mycket på rummets ytor som alla spelar en viktig roll i det modernistiska huset.

Genom att frikoppla Troldtekt-taket från väggarna med ett spår framträder taket som en självständig yta. Att det blev just Troldtekt line hänger samman med den rytm och profilering man hittar på andra ställen i huset, och att taket har fått en precision utan att kännas förfinat.

Mads Haaber ville även ha ett tak med karaktär och ett tak som motsvarar bostadens skala, vilket Troldtekt line gör. Och att arkitektkontoret ligger i direkt förlängning av bostaden innebär också att taket kan bidra till att förbättra akustiken och ge en mer hemtrevlig känsla.

Fakta

Projekt:
Arkitektkontor i ett Friis & Moltke-hus på Djursland, Danmark
Arkitekt:
Haaber Arkitekter
Byggherre:
Haaber Arkitekter
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt line
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt