COBE flyttar till Pakhus 54

Nordhavn i Köpenhamn är en stadsdel under stor utveckling efter en ny översiktsplan för området som COBE har utvecklat i samarbete med Sleth, Rambøll och Polyform. COBE har nu flyttat alla medarbetarna till det tidigare Pakhus 54 som ligger på en pir, där även andra arkitektkontor och designföretag har slagit sig ned.

De 130 medarbetarna på COBE har flyttat in i packhuset med högt i tak, och de kan även njuta av utsikten över havet och massor av himmel. De stora fönsterpartierna öppnar upp byggnaden och ger även förbipasserande en känsla av att packhuset har fått en ny funktion.

Ingången till COBE är ett arkitekturcafé som drivs av Depanneur, vilket innebär att man kan ta en kaffe och få en inblick i COBE:s arbete. COBE ser arkitektur som en förlängning av våra hem, och därför var det naturligt att skapa en öppen övergång mellan arkitektkontoret och den stadsdel de själva arbetar med.

Rum med balans

Alla medarbetare på COBE sitter i samma rum med högt i tak och stora fönsterpartier i tre riktningar. Möteslokalerna har främst placerats mitt i huset och tydliggör att kontorets inredning är tänkt som en stad med hus, gator, platser och gränder.

Materialprover, skisser och modeller finns överallt och vittnar om de pågående designprocesserna. Denna ”inomhusstad” upplevs inte som kaotisk trots de många delarna, eftersom man har hållit inredningen väldigt enkel och med utgångspunkt i byggnadens industriella funktion.

Vita Troldtekt-akustikplattor har placerats mellan betongspärrarna och säkerställer god akustik i det stora rummet. Samtidigt har takbelysningen placerats på spärrarna, vilket framhäver den här strukturen i inredningen. Långa, vita gardiner stänger ute solen men kontrasterar även fint till betongen, pelarna och de hårda golven.

Fakta

Projekt:
COBE arkitektkontor i Köpenhamn, Danmark
Arkitekt:
COBE
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustik Plus
Färg:
Vit 101
Struktur:
Grov (3,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Text & foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, MAA
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, MAA