Stark känsla av gemenskap

Loggan ovanför entrén signalerar att KAB är en organisation för bostadsbolag och boende, och den nya byggnaden är utformad för att skapa en känsla av gemenskap.

KAB:s byggnad ligger ”inklämd” mellan järnvägsspår och vägar och har fått anpassas efter tomtens oregelbundna form. Trots det framstår den vackra tegelbyggnaden som enhetlig och lättillgänglig.

Läget upplevs som ännu mer spektakulärt från den gröna takterrassen, där man kan se stora delar av Köpenhamn och följa tågtrafiken. Entréplanet är generöst tilltaget, med ett kafé för bostadssökande och andra som vill ha hjälp. Här finns dessutom möteslokaler och matsal med högt i tak.

Dagsljuset strömmar in från atriets takfönster och framhäver den eleganta trätrappan som leder upp till de fyra övre våningsplanen med kontor.

Rationellt och hemtrevligt
Planlösningen är väldigt lyckad, med många olika typer av rum, behaglig takhöjd och en imponerande koppling mellan rum och funktioner. Hela interiören präglas av trä, t.ex. Troldtekt akustikplattor, samt rå betong.

Henning Larsen Architects har både ritat byggnaden och stått för val av inredning och möbler. Därmed förstärks byggnadens enhetliga känsla. Arbetsplatserna är placerade längs fasadens stora fönsterpartier.

Troldtekt-plattor i naturträ utan fas ger en lugn takyta med bra akustik. Den här taklösningen används även i korridorerna, med detaljer som gör att ytorna framstår som mycket homogena. Från trappan i atriet kan man se in i ”dockskåpet”, som utgörs av nio angränsande mötesrum med glaspartier ut mot atriet.

Fakta

Projekt:
KAB Huset i Köpenhamn
Arkitekt:
Henning Larsen Architects
Byggherre:
KAB
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustik, Troldtekt akustik Plus
Färg:
Naturträ
Struktur:
Extremt fin (0,5 mm träull), fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt