Skånsk inspiration hos Microsoft i Lund

Skånes öppna landskap har tjänat som metafor i övergången från enskilda rum till ett öppet kontorslandskap i Microsofts nya kontor i Edison Park uppe på Ideon i Lund. Arkitekterna på pS Arkitektur AB har tagit fram en väl avstämd färgpalett som pendlar mellan dova mättade färger och färgstarkare kulörer på bland annat stolar och draperier.

- Basfärgerna och formerna i undertaksplattor och golvtextilier har tagit sin inspiration från hur de skånska åkrarna ser ut under vintern, förklarar Julia Falås, handläggande arkitekt vid pS Arkitektur AB.

- De jordiga kulörerna i brunt, grått och beige ger en lugn bas som kompletteras med färgglada inslag som symboliserar det som växer.

Birgitta Filus har coachat in sina medarbetare under flytten från den gamla till den nya kontorslösningen med öppen planlösning, och hon kan idag assistera sina mjukvaruutvecklare som nu samarbetar ännu effektivare än tidigare. Den givna mötesplatsen är den väl tilltagna entrén som påminner om en generös hotellobby. Bylsiga soffor kontrasterar mot nätta bord och stolar. Olika material ger en avslappnad och informell stämning. Här äter man lunch, håller både formella och informella möten, spelar spel och håller afterwork.

Avdelningen för utveckling av Microsofts bildteknik för datorer, telefoner och surfplattor har även inspirerat arkitekterna till att skapa en miljö som påminner om hur en kamera fungerar. Planlösning, inredning och belysning växlar mellan in- och utzoomning, fokusering, spegling och linser. De intensiva arbetsytorna kontrasterar mot små och stora mötesrum.

- Vår tanke var att göra ett undertak som stack ut med stor variation, och med olika materialitet och textur, understryker Julia Falås. Vårt val av Troldtekt inspirerades både av hur plattorna påminner om de skånska åkrarnas materialitet och kulör, men motiverades även av kraven på en behaglig ljudmiljö.

Fakta

Projekt:
Microsofts nya kontor i Lund
Arkitekt:
Byggherre:
Microsoft
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Fin struktur (1,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant för synlig profil, K0-S
Text & Foto
Text:
Leo Gullbring, Calimero
Foto:
Jason Strong