Från pannhall till kreativt arkitektkontor

Troldtekt-plattor från 1957 har bevarats i ett unikt omvandlingsprojekt i danska Aabenraa.

Den höga, murade skorstenen reser sig högt över stadens centrum och markerar platsen för ZENI arkitekters kontor. Den gamla pannhallen byggdes som en del av Varmecentral Humlehaven 1957 och var i drift fram till 2012. Nu har den förvandlats till en modern arbetsplats med högt i tak på alla sätt. ZENI arkitekter har genomfört en mycket inspirerande omvandling, som har utsetts till en av Danmarks sex bästa renoveringar 2020.

Efter nedstängningen 2012 köptes värmecentralen av BoligSyd, som installerade sig i anläggningens tidigare administrationslokaler. 2018 fick ZENI i uppdrag att inreda kontor i en tredjedel av pannhallen, och arkitekterna såg genast potentialen i övriga delar av byggnaden.

I samråd med byggherren BoligSyd valde man att bevara så mycket som möjligt av den industriella känslan. Samtidigt krävdes en omfattande renovering för att skapa en modern miljö för ZENI, som själva ville flytta in i den vackra byggnaden. 2018 lyftes de stora pannorna ut ur byggnaden, och i mars 2019 kunde ZENI inviga sina nya kontorslokaler.

Ursprungliga innertaket bevarat

Tanken var att bevara så mycket som möjligt av byggnadens karaktär. Exteriören är därför nästan oförändrad, förutom nya, stora fönsterpartier som skapar en fin kontakt mellan ute och inne. Invändigt var det dock nödvändigt att tänka om, eftersom tegelbyggnaden saknade isolering. Pannhallens innerväggar och yttertak har därför isolerats.

Invändigt har man kunnat bevara takets befintliga Troldtekt-akustikplattor från 1957. Detta har gjorts med utgångspunkt från arkitekternas syn på hållbarhet och autenticitet. Varför byta ut något som fortfarande håller både funktions- och designmässigt? De grova, vitmålade plattorna passar väldigt bra ihop med de synliga, rödmålade stålbjälkarna som går längs hela rummet.

I så här stora lokaler är akustiken naturligtvis en mycket viktig faktor, och det var inte tillräckligt med Troldtekt akustikplattor i taket. Därför har väggarna isolerats och klätts med perforerade plywoodskivor. Den enkla träytan ger rummet en varm känsla. Dessutom har man skapat mindre mötesrum och nischer där medarbetarna kan dra sig tillbaka vid behov.

I nomineringen till RENOVER-priset 2020 står det bland annat:

”Renoveringen av pannhallen är ett utmärkt exempel på att man kan bevara en byggnad utan att det står i strid med utvecklingen av en modern och levande stad, utan snarare bidrar till att upprätthålla stadens DNA och särprägel.”

Fakta

Projekt:
Pannhallen i Aabenraa, Danmark. Den tidigare pannhallen från 1957 har – på ett föredömligt sätt – förvandlats till en modern kontorsmiljö med rå industrikänsla och elegant inredning.
Arkitekt:
ZENI arkitekter
Byggherre:
BoligSyd
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor, bevarade från befintlig byggnad.
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt

Awards

Pannhallen i Aabenraa är ett av 6 projekt som har nominerats till RENOVER-priset 2020.