Upplevelsen börjar i foajén

MCH - Messecenter Herning uppgraderar Boxens omgivningar med stil

Jyske Bank Boxen i Herning har under åtta år varit synonymt med kulturevenemang i den större skalan. Sedan invigningen 2010 har den klassiska svarta byggnaden stått värd för ett pärlband av världsstjärnor. Prince, Linkin Park, Eric Clapton, Roger Waters, Rihanna, George Michael, Britney Spears, Rammstein och Paul Simon för att bara nämna några.

Och eftersom det är en äkta multiarena har även VM i ishockey, VM i handboll och EM i simning arrangerats här. Även Circue de Soleil har varit här flera gånger. Här kan man göra i princip allt under det enorma fria spannet, och med plats för upp till 15 000 åskådare är de ekonomiska förutsättningarna säkrade.

Nu har en mycket elegant ankomstbyggnad byggts till, som ligger direkt intill Boxen mot väster. Cubo Arkitekter har ritat den rektangulära byggnaden som består av tolv meter höga fasader med fyra meter glas i botten och åtta meter foliefasader ovanpå. Den stora transparensen ger ett fint dagsljusinsläpp och på kvällen lyses foajén upp inifrån i ett hav av färger.

Exklusiva omgivningar

Inne i byggnadens mitt har en stor ”möbel” placerats med toaletter och teknik samt en VIP-restaurang på toppen av möbeln på andra våningen. Restaurangen ligger i anslutning till köket och restaurangen i Boxen som binds samman av brokonstruktioner.

För att skapa en bra ljudmiljö i den öppna restaurangmiljön har man hängt upp takplattor med integrerade ljusa Troldtekt-akustikplattor. Samtidigt skapar taket en mer intim stämning mitt i den storslagna foajén. Troldtekt har även använts i foajén i en mattsvart variant, som visuellt skapar lugn och som tar udden av ljudet när 3 000 festglada människor träffas över ett glas vin innan föreställningen. 

Upplevelsen börjar redan i foajén för de många gästerna och åskådarna, som varje år besöker platsen. Det är en lyckad uppgradering, som förhöjer den glädje och förväntan som publiken känner när de ska in och se sina idoler uppträda.

Fakta

Projekt:
Byggandet av ankomstbyggnad till mäss- och kulturcentret ”Boxen” i Herning, Danmark
Arkitekt:
Cubo Arkitekter
Byggherre:
MCH Messecenter Herning
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101 + Svart 207
Struktur:
Extrem fin (0,5 mm träull) + Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt

Awards

Boxen har tilldelats Herning Kommunes arkitekturpris 2018.