Kultursal som bjuder in staden

Det Grønlandske Hus bygger en bro mellan Grönland och Aarhus.

I 40 år har Det Grønlandske Hus varit en del av det fina gamla villakvarteret vid Dalgas Avenue och Filtenborgs Plads. Trots det attraktiva läget är det få Århusbor som varit medvetna om att den vita villan är ett slags ”ambassad” för Grönland. Nu öppnar en ny tillbyggnad upp för en aktiv dialog med omvärlden – med stil.

Kultursalen är inte särskilt stor men är ändå en byggnad med pondus. Den matchar sin omgivning och den gamla blodboken i trädgården är en del av kompositionen. Det är arkitektfirman Rubow Arkitekter som ritat huset och de beskriver tanken bakom så här:

"Huset är inspirerat av sinnebilden av ett grönländskt hus. Ett enkelt och karakteristiskt trähus med sadeltak. Den rena och exakta formen respekterar platsens arkitektur samtidigt som materialval och proportioner står i kontrast till den.”

Kultursalen är egentligen en stålkonstruktion, men den har täckts ordentligt med grova trälister på både fasader och tak. Huvudentrén ligger där den befintliga villan och den nya tillbyggnaden möts. Tack vare fönster från golv till tak går det att se in från gatan och i söder finns ett distinkt burspråk som bryter fasadens raka linje.

Insidan matchar utsidan

I foajén möter den befintliga villan Kultursalen, som därmed kan användas separat vid evenemang som inte direkt berör resten av Det Grønlandske Hus. Själva salen motsvarar helt husets yttre form. En svart vikvägg gör det möjligt att dela upp rummet i två delar, men taket är synligt i hela rummets längd tack vare ett glasparti högt upp. Det vackra burspråket i söder är både ett ljusinsläpp och en sittplats med utsikt.

Materialen är enkla trälister, plywood och Troldtekt akustiktak i färgen naturträ med ultrafin struktur. Tillsammans bildar det en härligt ljus atmosfär med en känsla av sommarstuga och avslappnad samhörighet. Det passar perfekt för avsikten att vara en öppen och informell samlingsplats för både grönländare och danskar kring Grönlands unika kultur.

Fakta

Projekt:
Tillbyggnad och ombyggnad av Det Grønlandske Hus i Aarhus, Danmark
Arkitekt:
Rubow Arkitekter
Byggherre:
Aarhus kommun och Det Grønlandske Hus
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt