Fokus på dagsljus och akustik

I Nørresundby utanför Ålborg har stadens kyrka fått ett nytt församlingshus som förbinder kyrkan med den stora kyrkogården.

Kirkens Hus är resultatet av en om- och utbyggnad av det tidigare församlingshuset. En före detta blomsteraffär och en innergård har byggts ihop med den befintliga byggnaden, som därmed har blivit betydligt större.

Krogh Arkitektur från Ålborg har valt att bevara den vita huskroppens formspråk med fönster i snedtaken. Helhetsintrycket är en elegant och självständig byggnad, som samtidigt har en koppling till den vita kyrkan.

Snedtaken ger en tydlig yttre identitet och skapar en naturlig indelning av verksamheten inuti byggnaden. Det tidigare, mindre församlingshuset hade inga fönster ut mot kyrkogården, men detta är nu en av de främsta egenskaperna hos Kirkens Hus.

Lugna takytor

Entrén är placerad vid gårdsplanen mittemot kyrkan, vilket gör att den nya byggnaden och kyrkan kommer närmare varandra. Härifrån går en gata längs huset, som kopplar samman alla funktioner.

I mitten av byggnaden finns en stor multisal, som kan delas in i tre rum med hjälp av vikväggar. Det är här i husets mitt som takhöjden är som högst och man verkligen kan utnyttja ljuset från det högt placerade fönstret.

För att säkerställa en bra akustik har man använt Troldtekt akustikplattor i naturträ på de stora takytorna. Golven är i trä eller natursten, och Troldtekt-plattorna i naturträ passar därför fint ihop med golvytorna.

Krogh Arkitektur ville använda hela Troldtekt-plattor och därmed separera tak och väggar, med hjälp av en snygg, vit list som ramar in taken.

Bra akustik är avgörande för husets många aktiviteter, som sträcker sig från föreläsningar och konserter till mindre möten och samtal. Kirkens Hus har också ett prästkontor, lekrum, konfirmandrum, kök och kafé med utsikt över kyrkogårdens gröna rum.

Fakta

Projekt:
Kirkens Hus Nørresundby, Danmark
Arkitekt:
Krogh Arkitektur A/S
Byggherre:
Nørresundby församlings kyrkoråd
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Awards

Ålborgs kommuns arkitekturpris 2020.