Cirkelformat teaterhus med brutal charm

Limfjordsteatern är ett annorlunda kulturhus som lyfter ön Mors till nya höjder.

Den nya teaterbyggnaden i Nykøbing Mors ligger ett par kilometer utanför stan. Det känns genomtänkt eftersom teatern därmed ansluter till en pulserande skolmiljö med 2 000 elever.

De befintliga gymnasiebyggnaderna, som rymmer olika utbildningar, är ritade av Friis och Molkte och invigdes 1982. Den arkitektoniska utmaningen har därför varit att införliva ett distinkt men ändå ödmjukt teaterhus i en harmonisk helhet.

Limfjordsteatern är ritad av arkitekten Boris Brorman Jensen, med CEBRA som projekteringspartner. Mycket snabbt bestämdes att byggnaden skulle vara cirkelformad och därmed riktningslös, alltså utan given fram- eller baksida. Boris Brorman Jensen beskriver det så här:

”Det övergripande uttrycket är en geometriskt enkel, men starkt bildskapande byggnadsvolym med tydliga referenser till teatervärldens speciella atmosfär. En effektiv och brutal 360-graders teatermaskin som med åren kan utveckla sin inre scenografi och bli ett helt unikt teateruniversum.”

Svarta lådor och ljusa kontor

Teaterns planlösning är uppbyggd kring de två ”svarta lådor” som utgör teaterns stora salong och repetitionssal samt en multisal. Övriga produktionslokaler och administrativa utrymmen har staplats i två våningar omkring de tre ”lådorna”. Runt allt detta ligger foajén med generös takhöjd samt smala limträpelare och synliga bjälkar som tillsammans bildar cirkeln med 52 kanter.

Troldtekt akustiktak bidrar till husets uppdaterade uttryck i de flesta av byggnadens rum: foajé, teatersalonger, kontor och personalutrymmen. Diskret och effektiv ljuddämpning i vitt skilda situationer och i olika färgnyanser: vitmålad, gråmålad och i salongerna svart som kol.

Fakta

Projekt:
Limfjordsteatern är ett toppmodernt teaterhus i Nykøbing Mors, Danmark. Den cirkelformade byggnaden ligger i en skolmiljö och fungerar även som multihus.
Arkitekt:
Boris Brorman Jensen (skissarbete) och CEBRA architecture (projektering)
Byggherre:
Limfjordteatrets Byggefond
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt och Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Grå 202 och svart 207
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, och 5 mm fas, fals och spår, K5-FN
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar och C-60 profilsystem
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt