Naturkraft i Ringkøbing

Strax utanför Ringkøbing på Västjylland ligger Naturkraft som är en stor, cirkelformad upplevelsepark. Parken är omgiven av en 630 meter lång vall som är 15 meter hög på den högsta punkten i väster. Här finns en huvudbyggnad integrerad, med en futuristisk design som följer vallens form.

Det är en imponerande vision som har förverkligats, med Ringkøbing-Skjerns kommun och stora danska stiftelser som främsta finansiärer. Faktum är att anläggningen till och med är större än de gamla vikingaborgarna Trelleborg och Fyrkat. Syftet är dock ganska fredligt och samtida, nämligen att sprida kunskap om naturkrafterna på Danmarks västkust. Samtidigt får besökarna lära sig mer om kulturhistoria, hållbarhet och klimat.

Huvudentrén utgörs av en port i vallen. Härifrån har man överblick över större delen av parken som breder ut sig över ett 5 hektar stort naturområde. Man kan gå hela vägen runt på toppen av vallen, med vidsträckt utsikt över det platta landskapet kring Ringkøbing Fjord.

Tre metallglober

Själva huvudbyggnaden utgörs av en stor, vitmålad stålkonstruktion, täckt av en unik klimatskärm. Taket består av en genomskinlig EFTE-folie – ett fluorbaserat plastmaterial som bland annat används i Messecenter Herning och det tropiska växthuset Tropehuset i Århus. Luft blåses in mellan skikten som därmed isolerar lika bra som termoglas, samtidigt som en inbyggd gallerkonstruktion skyddar mot solens strålar.

Interiören är otroligt vacker i sin ljusa enkelhet. Tre stora kupolformade ”glober” är utplacerade i lokalen och skapar en mycket intressant rumslig effekt. I globerna finns blackbox-utställningar och på övervåningen ett café samt fler utställningar. I det stora, sammanhängande rummet har man lagt stor vikt vid såväl detaljer som dagsljusinsläpp.

Nedhängande takplattor med inbyggd belysning

Själva administrationsavdelningen med kontor och mötesrum ligger på bottenvåningen. Här märks det särskilt tydligt att byggnaden är en del av den stora vallen. Den genomskinliga foliens sneda fasad ger rummen en helt unik känsla.

Troldtekt takplattor i färgen naturträ har monterats i både mötesrum och kontor. De råa betongtaken med synliga installationer får därmed en mjukare känsla och dessutom förbättras akustiken. Både väggar, golv och tak utgörs av hårda ytor, och utan ljuddämpning skulle rummen inte vara lämpliga som arbetsplatser.

I det öppna kontorslandskapet med 12 arbetsplatser är utrymmet begränsat och betongelementen framstår som råa. Här har akustikplattorna kompletterats med inbyggd belysning som framhäver deras rektangulära form.

Även taken i huvudbyggnadens garderob och toaletter har försetts med de snygga, klassiska Troldtekt-plattorna.

Fakta

Projekt:
Naturkraft är ett modernt centrum som ska sprida kunskap om naturen, med fokus på Västjylland. Det ligger strax utanför Ringkøbing, Danmark.
Arkitekt:
Thøgersen & Stouby Arkitekt, projektering Hune & Elkjær
Byggherre:
Komitéen for etableringen af Naturkraft
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt och Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafein (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt