Arkitektritat hus med bevarad elegans

Möjligheten att bo i en arkitektritad dröm med ängar och skog runt knuten fick familjen att flytta från Århus till Herning. Här kan man höra vinden i träden, och barnen kan leka kurragömma bland buskarna utanför huset. En mindre renovering räckte för att lyfta fram husets kvaliteter.

Den stora villan, som har fin kontakt med fälten och skogen runt omkring, ritades av Anton Christensen 1972. Olika ägare har satt sin prägel på huset, men ingenjören Nicolai Vestergaard såg att de ursprungliga kvaliteterna hade bevarats och valde att främst byta golv och innertak i några av rummen.

Huset har en entrédel med platt tak. Här finns entré, gästtoalett, kök och matsal. Från denna del av byggnaden kan man se ut över trädgården och de öppna vidderna. På ena sidan av entrédelen ligger en flygel med brant, sluttande tak, och på andra sidan ett rymligt vardagsrum med öppen spis och samma dramatiska taklutning. Här finns högt placerade fönster mot skogen och ett panoramafönster mot fälten och skogen.

Nytt samband

I matsalen, som har öppnats upp mot köket, var akustiken inte optimal, och familjen hade goda erfarenheter av Troldtekts akustiklösningar från sin tidigare bostad.

Den här gången valde de Troldtekt line till alla rum i den del av huset som har platt tak. Innertaket binder samman husets tre delar och skapar dessutom en förbindelse på tvären.

Troldtekt line passar också fint ihop med vardagsrummets rustika tak och de övriga rummens innertak med spår. Troldtekt-plattorna är placerade nära varandra en bit från väggarna, vilket ger ett snyggt och precist intryck – både för taket och rummet som helhet. Rummet upplevs som väldigt lugnt, trots linjer i flera riktningar, och designen stämmer väl överens med den ursprungliga arkitekturen.

Fakta

Projekt:
Bostad i Herning, Danmark
Arkitekt:
Anton Christensen
Byggherre:
Familjen Vestergaard
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt line akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt