Nybyggd sommarstuga med grästak och enkla linjer

I ett fritidsområde i Saltum i Vendsyssel ligger en nybyggd arkitektritad sommarstuga. Huset ligger i ett naturskönt område omgivet av sanddyner och bjuder in både naturen och ljuset.

Rått, inspirerande och ärligt. Vesterhavets vilda natur är fascinerande och kustområdena lockar både turister, badgäster och sommarstugeägare. På en kuperad naturtomt i Saltum i Vendsyssel gömmer sig en nybyggd sommarstuga som tillhör paret Hejne och Helle Jensen. När den ursprungliga stugan krävde en genomgripande renovering valde de att riva den gamla stugan och bygga en ny.

Sommarstugan är designad av arkitekten Terkel Bundgaard och återspeglar elegant omgivningen.

– Vi är mycket glada över resultatet. Det var faktiskt arkitektens allra första skiss, men vi blev genast förälskade i det minimalistiska uttrycket, säger stugägaren Hejne Jensen.

Motsättningarnas spel
Husets knappa 100 kvadratmeter fördelas på ett plan med tre sovrum, ett stort kök/allrum och ett badrum. Inomhus skapar gula tegelstenar på golvet och akustikplattor från Troldtekt ett minimalistiskt helhetsintryck som bryts av svarta paneler, den mörka murade skorstenen och det grå köket. 

– Materialen är enkla, eleganta och hänger väl samman, samtidigt som de ger bra möjligheter till kontraster. Tegel återkommer på flera ställen, och trä spelar en avgörande roll, säger Hejne Jensen.

Väggarna är till exempel täckta med ljusa träplattor, och fasaden är listbeklädd.

Åretrunthus i ett med omgivningen
För området finns det bestämmelser om att taken ska täckas med gräs eller torv. Därför uttryckte paret också en önskan om att sommarstugans yttre skulle återspegla den omgivande naturen. Lösningen blev fasad och terrasser i värmebehandlad furu, samt stora fönsterpartier som ger fri utsikt över den vackra omgivningen.

– På sommaren är det härligt att sitta ute på någon av de stora terrasserna, beroende på solens läge, och på vintern är det underbart att njuta av utsikten från vardagsrummet, säger Hejne Jensen.

Den gamla stugan kunde paret bara använda några månader varje år på grund av fukten. Därför njuter de extra mycket av sitt nybyggda hus, som oavsett årstid, väder och vind är lätt att värma upp.

– Kort sagt så har vi fått en sommarstuga vi gärna vill bo i. Det är både vackert och inte minst behagligt. Detta beror bland annat på de akustiska taken från Troldtekt, som ger god akustik och som bidrar till ett bra inomhusklimat, säger Hejne Jensen

Fakta

Projekt:
Sommarstuga i Saltum, Danmark
Arkitekt:
Terkel Bundgaard
Byggherre:
Hejne och Helle Jensen
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med skruvar
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S