Skolbyggnad som sätter ny standard

Den nya grund- och gymnasieskolan St. Josef i Bad Honnef kännetecknas av rymd, ljus och öppenhet.

På en centralt belägen, parkliknande tomt i den tyska kurortsstaden Bad Honnef i Nordrhein-Westfalen ligger denna grund- och gymnasieskola. Det är en så kallad ”heldagsskola” med fyra klasser per årskurs och plats för upp till 750 elever. Med omvandlingen av den tidigare högstadieskolan till en ny skolform har Kölns stift tagit ett viktigt steg mot framtiden i egenskap av utbildningsinstitution.

Den över 120 år gamla katolska läroanstalten har fått en rejäl ansiktslyftning, inte bara i form av moderna tekniska och digitala lösningar utan även inredningsmässigt. Den nya planlösningen har dessutom möjliggjort implementering av nya, innovativa inlärningsmetoder.

En skola med tron i centrum

Hausmann Architekten GmbH från Aachen har skapat en ny byggnad i fyra våningar bestående av två L-formade flyglar, vars vitputsade fasader passar fint ihop med den befintliga skolbyggnaden och idrottshallen.

Entrén utgörs av en stor foajé med ett centralt beläget stilla rum helt i trä, som på ett effektivt och visuellt tilltalande sätt lyfter fram skolans kristna värdegrund. På bottenplan finns även matsal och ett uppehållsrum som fungerar som kommunikativt centrum. Både här och i foajén kombineras ljusa golv och ljusgrå betongväggar i modern industristil med mörka tak.

Stora runda takarmaturer kompletteras av en mängd små runda spotlights, som drar blickarna till sig och gör att taket påminner om en stjärnhimmel.

Ett atrium som är öppet mellan samtliga våningsplan släpper in mycket ljus i byggnaden och binder samman bottenvåningen med de övre våningarna.

Öppen läromiljö

På de övre våningarna finns flera stora, ljusa klassrum placerade runt en öppen, central yta, vilket ger möjlighet till kontinuerligt samarbete. Ett stort antal glaspartier bidrar till en känsla av öppenhet.

Dörr- och fönsterkarmar i ljust trä skapar en behaglig atmosfär och utgör en varm kontrast mot de ljusa väggarna. Den lugna, välkomnande känslan i klass- och grupprummen förstärks ytterligare av takets akustikplattor i en ljusbeige nyans.

Fakta

Projekt:
Grund- och gymnasieskolan St. Josef, Bad Honnef
Arkitekt:
Hausmann Architekten GmbH, Aachen
Byggherre:
Kölns stift
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustik
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Montering:
Med Troldtektskruvar
Text & Foto
Text:
Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Olaf Wiechers, arkitekt