Modern inlärningsmiljö på klassisk Köpenhamnsskola

Med respekt för den ursprungliga arkitektoniska stilen har Holbergskolen från 1953 helrenoverats. Resultatet är en byggnad med tidstypiska lokaler och inlärningsrum - och ett bra inomhusklimat.

Dagens pedagogiska principer har varit utgångspunkten under renoveringen av Holbergskolen, som KANT arkitekter står bakom. Den genomgripande renoveringen har genomförts med respekt för den befintliga arkitekturen men med en modern twist.

Skolan har plats för 600 elever från klass 0 till 9, och helrenoveringen har genomförts medan skolan varit i drift. Syftet har varit att skapa en multifunktionell inlärningsmiljö som tillgodoser barnens olika behov och har anpassats för både lek, lärande och avslappning.

Respekt för befintliga ramar
Skolan ritades år 1953 av Carl H. Nimb, som även har ritat Frederiksberg Rådhus. Därför var det viktigt att bevara inslag från den ursprungliga arkitektoniska stilen. Bland annat har den karaktäristiska, murade fasaden och tegeltaket behållits, och inomhus finns referenser till färger och material som kännetecknar dåtidens skolbyggnader i Köpenhamn – till exempel det iögonfallande grå linoleumgolvet.

Rum för aktiviteter
För att tillgodose dagens principer för lärande har man skapat mindre rum för grupparbete, och inventarier och inredning är ljus, enkel och välkomnande.

Även skolgården har uppgraderats med spännande utomhusfaciliteter, och detsamma gäller skolans två gymnastiksalar, som i dag rymmer ett brett spann av aktiviteter. I salarna och tillhörande omklädningsrum har man monterat Troldtekt akustikplattor, som bidrar till god akustik och ett bra inomhusklimat.

Estetisk känsla för detaljer
Holbergskolen har utsetts till den prestigefyllda utmärkelsen som Årets skolbyggnad 2019 på Nohrcons konferens ”Framtidens skola och undervisningsrum”.

I samband med utmärkelsen betonade juryn bland annat att moderniseringen har visat stor respekt för den ursprungliga byggnaden med ett fantastiskt resultat.

Fakta

Projekt:
Holbergskolen i Köpenhamn
Arkitekt:
KANT Arkitekter
Byggherre:
Byggeri Köpenhamn
Troldtekt Produkter
Tak- og väggbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ & vit 101
Struktur:
Extrem fin (0,5 mm träull) och Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant (K0)
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
KANT/Jonathan Weimar

Awards

Holbergskolen har utsetts till den prestigefyllda utmärkelsen som Årets skolbyggnad 2019.