Mycket ljus och optimal akustik i skoltillbyggnad

Att vara stark i ett team, lära sig tillsammans, uppskatta och respektera varandra samt även involvera barn som har en funktionsvariation – det är ledstjärnan för Mosaikschule i Gladbeck i norra Ruhrområdet i tyska Nordrhein-Westfalen.

För att anpassa grundskolan till heldagsomsorg investerade staden nästan fyra miljoner euro i en tillbyggnad med tre våningar, som ligger i en barriärfri anslutning till den befintliga skolbyggnaden.

Den moderna nybyggnaden passar arkitektoniskt väl ihop med den kulturskyddade, äldre byggnaden och ser med sin fasad med stora glas- och träpartier transparent, öppen och inbjudande ut. Här har fyra nya klassrum och två grupprum som är anslutna till varandra skapats samt en multifunktionell matsal med plats för upp till 80 barn. I matsalen och foajén i det centrala entréområdet flödar dagsljuset in och man har utsikt över dem via ett galleri från andra våningen. Vid behov kan de även användas som samlingssal.

Rummen i den nya byggnaden är generöst tilltagna och erbjuder rikliga möjligheter till lärande och vila. Beigefärgade golv och inredning i ljust trä ger ett lugnt och vänligt intryck. Som en kontrast till de ljusa färgerna markerar dörrar i stark orange ingångarna till klassrummen. Fönster som går nästan ända ner till golvet skapar en förbindelse mellan inne och ute.

För att motverka de hårda materialen som betong och gips i väggarna, och därmed bristen på ljuddämpning, har man satt upp Troldtekt akustikplattor. I färgen ljus natur passar de inte bara in perfekt designmässigt, utan garanterar också att efterklangstiderna minskar och att akustiken i den livliga vardagen i skolan blir optimal.

Fakta

Projekt:
Nybyggnad Öppen heldagsskola Gladbeck, Tyskland
Arkitekt:
Strelzig + Klump Dipl.-Ingenieure · Architekten, Bottrop
Byggherre:
Gladbecks stad
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt och Troldtekt A2 akustikplattor
Färg:
Naturträ och vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med skruvar
Text & Foto
Text:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt