Grundskola med fri sikt

Arkitekterna på ARGE Tabernig-Zierl Architekturs har gett nya Volksschule Schwefel för 16 klasser, med dubbel idrottshall och idrottsplats i Hohenems i Österrikes västligaste del, en öppen, transparent och levande utformning.

Tvåvåningsbyggnaden i nya Volksschule Schwefel passar perfekt in i bergslandskapet och bland de omgivande byggnaderna, och imponerar särskilt med den genomgående glasfasaden på bottenvåningen och den utskjutande övervåningen, som är utformad med ett enda stort fönsterparti. Detta gör inte bara att byggnaden ser mindre och nästan flytande ut, det fungerar också som ett tak över utomhusområdet och skyddar samtidigt kontoren och klassrummen på bottenvåningen från för mycket solljus.

Idrottshall som atrium

Den dubbla idrottshallen är det centrala inslaget i bottenvåningen. Hallen utgår från källaren och ser ut som ett stort atrium. Aulan och alla anslutningsområden är placerade runt detta centrum och förstärker det med spännande perspektiv och belysning ovanifrån.

Från huvudentrén har man tillgång till garderoberna via aulan. Vidare leder två angränsande trappor till fyra olika undervisningshus på övervåningen som är förbundna med varandra via en gemensam loungeyta och där det finns klassrum samt grupprum och öppna undervisningslandskap med tysta områden och möjligheter att dra sig tillbaka. De fyra modulerna är tydligt strukturerade, igenkännliga som en enhet men är ändå fritt tillgängliga för varandra. Det finns inga korridorer. Istället ger en generös och öppen utformning med glas fri sikt och visuella referenser i hela byggnaden.

Takterrassen på övervåningen är också fritt tillgänglig och passar för arbete mellan olika moduler, vilket utökar det inkluderingsinriktade pedagogiska arbetet med ett värdefullt utrymme för rörelse, avkopplingszoner och undervisningsöar utomhus. Separata upp- och nergångar delar upp flödet av elever.

Akustikplattor som designelement

Runda takfönster i olika färger och i olika storlekar förhöjer undervisningsytorna och utgör samtidigt subtila färgglada accenter. Så även gröna gardiner i aulan samt olikfärgade sittmöbler i vissa utrymmen och målade hissdörrar. Ljusa golv, delvis med träutseende, samt ljusa möbler och fönsterkarmar i ljust trä har en inbjudande och lugnande effekt och skapar en behaglig miljö. Troldtekt-akustikplattorna som har installerats i taken passar perfekt in i inredningen.

Fakta

Projekt:
Nybyggnation Volksschule Schwefel i Hohenems, Österrike
Arkitekt:
ARGE Tabernig-Zierl Architektur, Innsbruck
Byggherre:
Stadskontoret i Hohenems
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Christian Flatscher