Idrott, tillgänglighet och fin arkitektur

Det är inte ofta man upplever en så fin harmoni mellan byggnader och natur som här i det lyckade Musholm Bugt Feriecenter. Den senaste utbyggnaden är ritad av AART, och den sätter nya standarder för idrott i kombination med tillgänglighet och rumslig harmoni. Den är byggd i betong och klädd med zink och cederträ, som kommer att få en fin patina i silvergrå nyanser.

Multihallens arkitektoniska kvaliteter har redan fått uppmärksamhet internationellt. Sommaren 2016 ställdes projektet ut på Biennalen i Venedig, och byggnaden har varit nominerad till WAN Sport in Architecture Award 2016. Det är ett pris som uppmärksammar världens bästa arenor och sportcenter. Musholm var bland de sju bäst placerade och juryn skrev bl.a.: ”Det är ett unikt projekt. Det är vackert integrerat i landskapet och som en plats för människor med funktionsnedsättning gör den precis det den ska och på ett elegant sätt.”

Vid huvudingången kan man gå antingen till restaurangen och bostäderna, som vetter mot kusten eller till den cirkulära multihallen. Hallens första stora rum på gatuplanet passar också till konferenser och olika uppträdanden. Via en svagt stigande ramp i byggnadens periferi kommer man till de övre våningarna. Här finns en mycket stor idrottssal som kan delas upp med vikväggar. Här kan man klättra, hänga i rep och syssla med idrott i alla dess former.

Kvadratisk takbelysning ger salarna ett levande dagsljus. De akustiska taken skulle i princip kunna ha varit mer anonyma ytor men arkitekterna har medvetet valt att ge dem en mycket mer karaktärsfull utformning. De nedhängande Troldtekttaken bildar tillsammans ett kuperat landskap, garnerat med mönster med räta linjer i form av kraftiga trälister. Dessutom är belysningen vackert integrerad i helheten. Helheten är en elegant lösning som är en fröjd för både öga och öra.

Projetet har genomförts med stöd av Arbejdsmarkedets Feriefond, Realdania, A.P. Møllers & Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål, Slagelse Kommune och Muskelsvindfonden.

Fakta

Projekt:
Multihal vid Musholm Bugt Feriecenter, Danmark
Arkitekt:
AART architects
Byggherre:
Muskelsvindfonden
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt Plus akustikplattor + eftermonterade trälister som kundlösning
Färg:
Vit 101
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Speciallösning
Text & Foto
Text:
Thomas Mølvig, arkitekt
Foto:
Thomas Mølvig, arkitekt & Jens Lindhe

Awards

Musholm har utsetts till en av världens bästa sportbyggnader av den Internationella olympiska kommittén (IOC) och den Internationella paralympiska kommittén (IPC). Byggnaden har i detta sammanhang blivit hedrat med ett pris i kategorin ”inomhus sport- och fritidsfaciliteter”, som Musholm har fått motta för sin arkitektur, funktionalitet och sociala hållbarhet. Därutöver har Musholm mottagit det så kallade IPC/IAKS Distinction Award för sin unika tillgänglighet. Läs mer här >

Musholm har dessutom mottagit följande priser:

WAN Award “Sport in Architecture” 2016 Shortlist
A+Awards “Recreation Centers” 2016 Special Mention