Simning med utsikt

Som hos så många andra simhallar från 1970-talet var behovet av en renovering stort i Ringkøbings simhall. Efter en omfattande renovering har simhallen blivit stadens nya dragplåster, inte minst tack vare utsikten.

Simhallen har inte blivit större till ytan, men många fler besökare kan i dag glädjas åt simhallen samtidigt. Här finns plats för motionssimmare, bebisar, äldre och personer med funktionsvariationer. Det finns också många fler roliga alternativ för barnen, som kan roa sig med klättervägg, hoppbassäng och vattenparkourbana. I hallen utövas även undervattensrugby och dykning, och allt sker med utsikt över Ringkøbing Fjord precis utanför.

Före renoveringen var fasadpartiet delvis stängt, och det stod träd mellan simhallen och fjorden. Nu är väggen helt öppen och kontakten med landskapet utanför ger simhallen ett fantastiskt ljus och en annan luftighet.

Den nybyggda bastun har givetvis också utsikt, och från det inskjutna våningsplanet med fitness-utrustning ser man också ut över fjorden. Befintliga Troldtekt-akustikplattor på de sneda taken har målats vita, medan Troldtekt i färgen naturträ har använts under den nya, inskjutna nivån. Med Troldtekt kan man hålla en behaglig ljudnivå även när simhallen är full av besökare. Troldtekt har även levererats till omklädningsrum och till fitness-lokalen.

Ett annat viktigt tema för renoveringen har varit hållbarhet. Utöver att använda hållbara material som Troldtekt har man installerat solceller och etablerat ett värmeåtervinningssystem för varmvatten och ventilation.

Fakta

Projekt:
Renovering av Ringkøbings simhall, Danmark
Arkitekt:
C.F. Møller A/S
Byggherre:
Ringkøbing-Skjern Kommun och Lokale og Anlægsfonden (LOA)
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt + Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Vit 101 + naturträ
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
11 mm fas, K11
Montering:
Med Troldtektskruvar
Text & Foto
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Awards

Ringkøbings simhall nominerades tillsammans med 5 andra projekt till Renoverprisen 2016.