Exakt och graciöst på samma gång

Från Nørregade kommer man direkt in i teaterns värld. En ny foajé väcker sinnena med sitt tillmötesgående formspråk och leder gästen vidare till Folketeatrets tre salonger.

Folketeatrets historia har rötter tillbaka till 1848 och byggnaden har byggts om i flera omgångar. Men repertoaren har hela tiden varit folklig och ett alternativ till de kungliga scenerna. Den senaste renoveringen utfördes av Bertelsen & Scheving Arkitekter, som har stor erfarenhet just av att restaurera och bygga om äldre byggnader.

Teaterns foajé fungerade inte optimalt som förbindelse mellan gatan och teatersalongerna. Uppgiften var därför att öppna upp foajén och skapa ett bättre flöde. Med några få med radikala grepp, när man flyttade ut toaletter, garderob och bar till rummets sidor, har man nu skapat en inbjudande och funktionell foajé. Foajén kan nu användas på flera olika sätt tack vare en bättre inredning och god akustik, som är utgångspunkter för den trivsamma atmosfären.

Historien förnekas inte
Glasdörrar mot gatan ger dagsljus i rummet, som annars skulle vara ganska mörkt. Svarta Troldtekt-akustikplattor har använts i taken, medan Stora scenens klassiska estetik har gett inspiration till övrig inredning i foajén. Tak- och väggbeklädnaden döljer installationerna och ger samtidigt sammanhang åt foajén som sträcker sig över två rum. Som ett klimax på de vågformade väggarna knyter en skulpturell trappa samman foajén och ger tillträde till husets tre olika scener.

Den nya foajén som invigdes 2015 har fått pris från Köpenhamns kommun för ”extraordinär skönhet”. Balansen mellan det historiska och det moderna, det axiella och asymmetriska, det strama och det lekfulla har man träffat exakt och skapar upplevelsen av en nutida teater.

Fakta

Projekt:
Renovering av Folketeatret i Köpenhamn, Danmark
Arkitekt:
Bertelsen & Scheving Arkitekter Aps
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Svart 207 & Vit 101
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Med Troldtekt-skruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Awards

Folketeatret har av Köpenhamns kommun utpekats som en av stadens ”extraordinärt vackra” byggnader, som positivt bidrar till upplevelsen av Köpenhamn ”som en stad med hög kvalitet i stadsmiljön”.