Exakt och graciöst på samma gång

Från Nørregade kommer man direkt in i teaterns värld. En ny foajé väcker sinnena med sitt tillmötesgående formspråk och leder gästen vidare till Folketeatrets tre salonger.

Troldtekt, Folketeatret
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Folketeatrets historia har rötter tillbaka till 1848 och byggnaden har byggts om i flera omgångar. Men repertoaren har hela tiden varit folklig och ett alternativ till de kungliga scenerna. Den senaste renoveringen utfördes av Bertelsen & Scheving Arkitekter, som har stor erfarenhet just av att restaurera och bygga om äldre byggnader.

Teaterns foajé fungerade inte optimalt som förbindelse mellan gatan och teatersalongerna. Uppgiften var därför att öppna upp foajén och skapa ett bättre flöde. Med några få med radikala grepp, när man flyttade ut toaletter, garderob och bar till rummets sidor, har man nu skapat en inbjudande och funktionell foajé. Foajén kan nu användas på flera olika sätt tack vare en bättre inredning och god akustik, som är utgångspunkter för den trivsamma atmosfären.

Historien förnekas inte

Glasdörrar mot gatan ger dagsljus i rummet, som annars skulle vara ganska mörkt. Svarta Troldtekt-akustikplattor har använts i taken, medan Stora scenens klassiska estetik har gett inspiration till övrig inredning i foajén. Tak- och väggbeklädnaden döljer installationerna och ger samtidigt sammanhang åt foajén som sträcker sig över två rum. Som ett klimax på de vågformade väggarna knyter en skulpturell trappa samman foajén och ger tillträde till husets tre olika scener.

Den nya foajén som invigdes 2015 har fått pris från Köpenhamns kommun för ”extraordinär skönhet”. Balansen mellan det historiska och det moderna, det axiella och asymmetriska, det strama och det lekfulla har man träffat exakt och skapar upplevelsen av en nutida teater.