Varm och välkomnande förskola

Børnehuset Klepholm i Støvring är en nybyggd förskola där arkitekturen skapar ett genomgående lugn i byggnaden. Och det gäller både rummen och akustiken!

Förskolan är indelad för 80 äldre förskolebarn i den ena halvan och 40 yngre förskolebarn i den andra. Däremellan finns ett större gemensamt område med tillgång till en täckt terrass intill lekplatsen.

De avlånga träfasaderna har en fin variation med fönster i varierande storlek och placering beroende på rummen bakom. Byggnaden är uppdelad i två sektioner, var och en med sitt eget samlingsrum som markeras genom att rummet är högre än de omgivande rummen.

Det upphöjda taket ger extra dagsljus till rummet från högt sittande fönster. Taken är gräsbevuxna, vilket är bara ett exempel på hållbara val i byggnaden.

Inbyggd lek

Önskan om hållbara naturmaterial märks också inomhus. Färgerna går i varma och vänliga bruna nyanser, samtidigt som det finns en hög grad av taktilitet.

Troldtekt-akustikplattor har valts som takbeklädnad i färgen naturträ monterade med synligt profilsystem. I ”tornrummen” är taken upphöjda för att ge plats åt takfönster. I dessa rum är taken klädda med Troldtekt som också går ner längs med väggarna.

Det ger en fin differentiering av takvarianterna som skapar en naturlig variation i rummen. I tornrummet där det är högt i tak finns plats för många typer av aktiviteter, inte minst med de inbyggda grottorna och den lilla lekstugan mitt i rummet, samtidigt som man medvetet har arbetat med akustiken på flera fronter.

Fakta

Projekt:
Förskolan Klepholm i Støvring, Danmark
Arkitekt:
Norconsult
Byggherre:
Rebild Kommune
Troldtekt produkter
Tak- och väggbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Extremt fin (0,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, rak kant för synlig profil, K0-S
Montering:
Med skruvar och T35-profilsystem
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt