En banbrytande förbättring i bostaden

Huset i Sæby har genomgått flera förbättringar, som har gjort bostaden till en uppskattad bas i en annars hektisk vardag. En process som pågår fortfarande.

Ett stort snedställt tak samlar vardagsrummet runt den nya terrassen, som vetter ut mot trädgården. Ett fönster mot öster längs takkanten gör att dagsljuset kommer in längs taket och ger en luftig stämning i vardagsrummet. Huset byggdes på 1980-talet, då det var vanligt med rå träbeklädnad i taket, som ger ett rustikt uttryck men inte bidrar så mycket till akustiken. Det var just akustiken i form av lång och hård efterklang som fick familjen att välja att ta ned träbeklädnaden och i stället montera vit Troldtekt. Samtidigt fick taket 45 mm extra isolering, vilket också har bidragit till att värmekostnaderna har blivit lägre. Men det bästa är att akustiken förbättrades markant som över en natt ‒ precis som rådgivarna från Troldtekt lovade. Samtidigt har hela inredningen fått ett visuellt lyft av den ljusa takplattan från Troldtekt, som också går igen i köket och badrummet.

Husets ena invånare undervisar till vardags bl.a. installatörer på UCN. I sin undervisning använder han de erfarenheter inom inomhusklimat och hållbarhet som han har fått genom många små och stora förbättringar av privatbostäder, som byte till lågenergiglas i alla fönster, byte från oljeeldning till fjärrvärmeinstallation samt solceller på taket.
”Det har varit en riktig ”wow”-upplevelse att få byta takplattorna till mer ljudabsorberande material. Det fungerar så bra att vi nu planerar att byta ut takbeklädnaden i resten av huset också. Den här förbättringen görs dock inte bara av ekonomiska skäl utan handlar primärt om det som på fackspråk omfattas av begreppet social hållbarhet ‒ nämligen akustik och utseende”.

Fakta

Projekt:
Renovering av villa från 1980-talet i Sæby, Danmark
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Bilder:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA