Ny attraktion i ”staden under slottet”

Hausach i sydöstra Tyskland kallas även ”staden under slottet”. Namnet kommer av att slottsruinen Husen reser sig majestätiskt över den lilla staden, som ligger i Baden-Württemberg och är ett populärt turistmål.

En ny attraktion för både turister och lokalbefolkning är badhuset Kinzigtalbad. Detta toppmoderna året runt-bad med utomhuspool, inomhuspool och bastulandskap ligger i ett stort parkområde och inbjuder till såväl bad som fritidsaktiviteter.

Arkitektsamfundet i Baden-Württemberg uppmärksammade att nybyggnationen inte bara gynnar badhusets gäster. Kort efter färdigställandet belönades projektet därför med utmärkelsen ”Bauspielhaftes Bauen” (exemplarisk byggnation) för distriktet Ortenaukreis. Juryn grundade sin bedömning på kriterier som yttre utformning, byggnadsstrukturens mått och proportioner, invändig planlösning, byggnadens belägenhet och ändamålsenlighet, metodernas och materialens lämplighet, konstruktiv ärlighet, integrering i stadsplaneringen samt miljö.

Det utvändiga poolområdet består av en 25 meter lång motionsbassäng, ett område för icke simkunniga, en hoppbassäng och en stor vattenlekplats för de yngsta besökarna. I de ljusa inomhuslokalerna finns en simbassäng och en barnbassäng med ett speciellt område för små barn, där en vattenbana, en fontän och en elefantrutschkana inbjuder till roliga vattenlekar. Via avslappnings- och habiliteringsbassängen med en vattentemperatur på 34 grader kan besökarna ta sig till utomhuspoolen, som kan användas året runt. Den stora badanläggningen har dessutom en panoramabastu samt ett sanarium med belysning i olika färger.

Takplattor från Troldtekt som matchar de stora kakelplattorna bidrar till den trivsamma atmosfären i badhuset. Arkitekten Gunnar Lehmann intygar att de vita cementbundna träullsplattorna ger mycket bra akustik, är snyggare än släta takplattor och stämmer perfekt överens med det övergripande designkonceptet. Troldtekts våtrumsanpassade akustikplattor är inte bara estetiskt tilltalande, utan minskar också efterklangstiderna i badhuset. Plattorna är dessutom tillverkade av de hållbara materialen trä och cement.

Fakta

Projekt:
Kinzigtalbad Ortenau med bastulandskap, Hausach, Tyskland
Arkitekt:
Lehmann Architekten GmbH BDA / DWB, Offenburg
Byggherre:
Zweckverband Kinzigtalbad, Hausach
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Civ.ing. Olaf Wiechers, arkitekt

Awards

Kort efter färdigställandet belönades Kinzigtalbad Ortenau med utmärkelsen ”Bauspielhaftes Bauen” (exemplarisk byggnation) för distriktet Ortenaukreis.