Betong och glas ger rymd och ljus

Poul Schmith/Kammeradvokaten finns nu samlade på en och samma adress på Kalvebod Brygge i det tidigare godsmagasinet. Byggnaden från 1967 har fått nytt liv med stora fönsterpartier och inbjudande material.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

KB 32 har den 180 meter långa byggnaden uppkallats efter sin adress, och charmen har varit väl dold. Men en genomgripande renovering av arkitekten Ole Hagens verk har tydliggjort byggnadens väsen och potential.

”Vi har velat respektera det ursprungliga uttrycket genom att föra vidare och förstärka den känsla som huset ursprungligen hade när det skapades på 1960-talet”, säger Simon Natanael Svensson, partner på Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

På de fem våningarna återfinns nu Poul Schmith/Kammeradvokaten och danska Rigsarkivet. Betongkonstruktionen gav möjlighet till en mångfunktionell inredning, där slutna funktioner har samlats i mitten av byggnaden, medan rummen flyter mer öppet längs fasaderna med 4,5 meters takhöjd. Fönsterpartierna, som är 3,8 meter höga på bägge sidor av byggnaden, ger ett fantastiskt ljus långt in i lokalerna.

Medvetna material

Betongbalkarna ramar in utrymmet och ger en fin rytm till den inre fasaden. Pelarna är fristående så att gardinerna kan samlas bakom dem, och de djupa fönsterkarmarna kan användas som sittnischer.

Innertaken längs fasaderna är klädda med vita Troldtekt-plattor i långa format, vilket ger lugna takytor samtidigt som de reflekterar ljuset och absorberar ljudet. Ljusarmaturer har placerats mellan plattorna parallellt med betongpelarna, vilket bara är ytterligare en utsökt detalj i byggnadens omvandling.

Golven är massiva trägolv som också bidrar till upplevelsen av den nordiska atmosfären, där materialens både råa och varma ytor skapar en del kontraster och fint ramar in den klassiska möbelinredningen och de många konstverken.