Det Blå Rum

Fuglsang Sø ligger strax nordväst om den danska staden Herning. Det är en konstgjord sjö på 28 hektar som anlades för 20 år sedan, när man behövde stora mängder sand för att bygga en ny motorväg. Sanden ersattes med vatten och sjön är nu en del av ett populärt naturområde med stort rekreationsvärde.

På den östra stranden skapades 2021 ett visionärt och hållbart aktivitetscenter som har fått namnet Det Blå Rum. Detta vackra byggnadskomplex smälter perfekt in i omgivningen och bidrar till att ge platsen en helt unik identitet. Två huslängor i trä är placerade i vinkel, så att det bildas en trekantig gårdsplan som vetter ut mot sjön. Längst ut på en av bryggorna finns en bastu, som samtidigt fungerar som utsiktsplats.


Kontakt mellan ute och inne

Huvudbyggnaden är på 250 m2 och har ett allrum med plats för ca 50 personer. Rummet har en integrerad köksdel, smakfull inredning och utgång till en stor övertäckt terrass med utsikt över sjön. Akustiken håller högsta klass tack vare Troldtekttak i naturgrått med fin struktur – både inne och ute på terrassen. Det faktum att samma takmaterial används på båda sidor om glasgaveln bidrar också till att förstärka kontakten mellan ute och inne.

I huvudbyggnaden finns även en foajé, omklädningsrum och toaletter för de många olika föreningar som använder Det Blå Rum. Här huserar bland annat två vinterbadklubbar, triathleter, sportfiskare och kajakpaddlare. Den långa byggnaden som vetter mot söder används därför som båtförråd och verkstad för underhåll av utrustning.

För att säkerställa minsta möjliga koldioxidavtryck har alla material utvärderats enligt en analysmodell som används i hållbara byggnader och som beskriver materialens väg ”från vaggan till graven”. Byggnaderna har solceller och batterier som står för en stor del av energiförbrukningen även på vintern.

 

Fakta:

Det Blå Rum är ett aktivitetscenter på östra sidan av Fuglsang Sø i Herning.

Det är finansierat med stöd av fyra fonder: Realdania, Lokale- og Anlægsfonden, Nordea Fonden och EGE Fonden.