Framtidsmuseet

Bakteriedödande väggfärger, mattor som drar åt sig föroreningar, ätbara stolsöverdrag och ett värmesystem som drivs med algolja – detta är bara några av de innovativa idéer som forskare, studenter, politiker och andra intresserade kan utbyta på Museum der Zukunft (Framtidsmuseet) i tyska Lüneburg.

Väggbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad
Photo: Dipl.-Ing. Olaf Wiechers

Det är en mötesplats där ny teknik för en hållbar framtid ska utforskas och utvecklas gemensamt under ”icke-elitistiska” former.

Idén kommer från den tyske kemisten och processingenjören Michael Braungart. Han och hans kollegor köpte en k-märkt byggnad i centrala Lüneburg och lät omvandla den till ett unikt seminariecenter enligt designkonceptet ”Cradle to Cradle” (vagga till vagga), som Braungart är en av grundarna till.

På en yta av totalt 376 kvadratmeter visar man, på uppdrag av Hamburgs miljöinstitut, att allt kan återanvändas. Precis som i naturens kretslopp, där det inte heller finns något avfall.

Den imponerande tegelbyggnaden och dess vackra innergård rymmer ljusa och öppna platser som inbjuder till samtal mellan besökarna. Mitt i det stora rummet står en vedeldad kamin som utgör ett verkligt blickfång. Accenter skapas med hjälp av stora mattor med färgglada mönster.

Genom museets imponerande välvda fönster strömmar rikligt med dagsljus in. Även takbelysningen drar blickarna till sig. Runt armaturerna har nämligen så kallade bafflar från Troldtekt installerats.

Akustikplattorna i olika storlekar som hänger ner från taket utgör ett raffinerat och kreativt inslag, samtidigt som de säkerställer en optimal akustik i byggnaden. Eftersom de är tillverkade av 100 procent hållbara material som trä och cement är de också helt i linje med museets koncept.