Oslofjorden Kystkultursenter

Oslofjordmuseet i Asker i Norge är ett kustkulturcenter. Museet är 1 700 m² och har en 740 m² stor skola på båda våningsplanen. Museet fungerar som ett enastående utställningsfönster, som dokumenterar Norges berömda träbåtstradition och presenterar kustkulturen i området kring Oslofjorden.

Troldtekt, Oslofjorden Kystkultursenter
Photo: Pressential LLP & Tommy Kosior

Här kan besökarna få kunskap presenterad interaktivt. Exempelvis byggdes Roald Amundsens båt ”Maud” – uppkallad efter drottning Maud av Norge – på den här platsen. Amundsen använde skeppet till sin andra expedition till Arktis 1917 och till sin segling genom Nordvästpassagen.

Den andra delen av centret är skolan som erbjuder alternativ undervisning i hantverk samt aktiviteter och kultur för elever mellan 15 och 16 år.

Man har använt Troldtekt akustikplattor i alla museets tak. Arkitekten Lene Neumann från Romerike Arkitekter förklarar: ”Vi valde de här plattorna på grund av deras fina struktur och naturliga grå färg, som ger en bra kontrast till de hårda ytorna i inredningen, särskilt golven och väggarna i betong och trä och trapporna i metall. De akustiska egenskaperna bidrar naturligtvis till att minska ekot och det konstanta bruset från alla besökare.”