Framtidens fotspår

Tillbyggnaden av en friskola i den danska byn Feldballe på Djursland är ett bra exempel på hur man kan skapa god arkitektur med biobaserade byggmaterial. 

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Skolans nya lokaler för fysik, kemi och naturvetenskap har högt i tak, med synliga träkonstruktioner och stora takfönster som vetter mot norr. Här flödar dagsljuset in från flera håll, och de djupa fönsternischerna är dessutom utformade så att man kan sitta i dem och titta ut. Tillbyggnaden är uppförd av noga utvalda material, där man inte har kompromissat med vare sig hållbarhet eller inomhusklimat.  

Samarbetet mellan skolan, grannföretaget EcoCocon Danmark och Henning Larsen Architects visade sig vara ett lyckat drag.

Byggnaden tar upp mer koldioxid än den släpper ut, eftersom den är byggd i trä och isolerad med halm. Halmpanelerna tilldelades Innovation Award 2019 för ”regionalt tillgängliga och förnybara material”. Produkten är Cradle to Cradle-certifierad (silvernivå) och uppfyller kraven för passivhus.

Levande rum som andas 
Inomhusklimatet i lektionssalarna är mycket bra. Konstruktionen andas bra, trots den effektiva isoleringen, och avger inga gaser. Byggnaden har dessutom goda rumsliga kvaliteter. Tak upp till nock med Troldtekt akustikplattor ger en lugn miljö med bra akustik. 

Troldtekts akustikplattor har valts med fasningen K0-U, som ger ett distinkt uttryck och en tydligt sammanhängande yta. Träet i taket passar bra ihop med rummets golvlister i träfaner och trälisterna vid fönstren. De många och stora fönsterpartierna skapar samtidigt dynamik i rummen.

Utvändigt är fasaderna, taket och det stora takutsprånget klädda med Thermowood, som passar bra till ett hus uppfört i trä.