Måsarna flyger, arkitekturen tar form

Under de senaste sju åren har norra hamnområdet i Arhus omvandlats från containerhamn till en attraktiv stadsdel där välrenommerade arkitektfirmor skapar spännande arkitektur.

Det kan vara en utmaning att göra nybyggda stadsdelar levande, men hamnbad, trädgårdar, restauranger och ett 128 meter högt utsiktstorn ska göra Aarhus Ø till en samlingspunkt i stan.

Lighthouse, Z-huset och Isbjerget är några av de projekt som har tagit språnget från ritbordet till vattnet vid Aarhus Ø. Och nya byggnader växer fram i takt med att den före detta containerhamnen görs om till en attraktiv stadsdel med spännande bostads- och företagsbyggnader.

– Det finns tydliga fördelar med att bygga vid vatten, eftersom det lockar internationella arkitekter som omvandlar sin kreativitet till intressanta projekt. Vi har just fått klartecken att slutföra Lighthouse-projektet och ska därför börja bygga ett 128 meter högt hus. Parallellt med det samarbetar vi med BIG avseende AARhus-byggnaden, som bland annat ska rymma sex restauranger, en teater och små badhus, säger stadsutvecklaren Rune Kilden, delägare i Kilden & Mortensen.

2009 övertog Rune Kilden, tillsammans med lokala investerare, bygglovet för Lighthouse, som har ritats av 3XN. Det blev början på en tillvaro som ”hamnarbetare” med ett brinnande engagemang för att utveckla och etablera Aarhus Ø. Från sitt kontor på åttonde våningen i ett av ”pakhusene” – ett antal nya företagsbyggnader – har han utsikt över stadsdelen. Pakhusene har ritats av AART architects och baseras på tanken om delningsekonomi: Företagen i lokalerna delar ett antal faciliteter med varandra, och efter arbetstid kan invånarna i området dra fördel av de gemensamma träningsanläggningarna, parkeringarna och matsalarna.

 

Från bostadsområde till stadsliv

Sedan första spadtaget på Aarhus Ø har fastighetsutvecklarna försökt skapa stadsliv med hjälp av tillfälliga kulturprojekt. Fem år efter att stadsdelen fick sina första invånare finns det nu ett politiskt fokus på att skapa ett mer permanent stadsliv vid vattnet. Detta ska främst etableras kring en av havsbassängerna, Bassin 7, som delvis ska omvandlas till ett hamnbad under sommaren 2018.

– Det är lätt att kritisera att en ny stadsdel saknar stadskänsla från första dagen, men det måste ju till en viss ”kritisk massa” av människor som tillsammans skapar det urbana livet. Med de många nya bostäderna har vi skapat en potential, och under de närmaste åren kommer det förhoppningsvis att lösa sig, säger Rune Kilden.

Arkitekter, stadsplanerare, entreprenörer och stadsutvecklare har tillsammans lagt ett skikt av nytänkande ovanpå den ursprungliga helhetsplanen för Aarhus Ø. De har bland annat valt att överge tanken om stora, öppna ytor.

– Det är bra och viktigt med siktlinjer och vackra visuella sammanhang, men öppna ytor kan vara problematiska när det gäller att skapa stadskänsla. Därför har vi, i samarbete med Aarhus kommun, omprövat planerna kring Bassin 7, och tillsammans med andra projektutvecklare arbetar vi nu med aktiviteter som strandbar, havssimbanor och trädgårdar för urban farming. Det handlar om att fånga samhällstendenser, säger Rune.

– Folk behöver en anledning att förflytta sig från den gamla stadskärnan och bli en del av livet på Aarhus Ø. Hamnbadet, konferenshotellet och nya restauranger blir stora game changers. Och plattformen på den översta våningen i nya Lighthouse blir ett unikt utflyktsmål, där alla som vill kan blicka ut över området från 128 meters höjd.

 

Arkitekter med insikt

Byggnaderna på Aarhus Ø är resultatet av ett antal erkända arkitektbyråers arbete. Rune Kilden har varit delaktig i fem projekt. Kring Bassin 7 samarbetar han med både BIG och SLETH Arkitekter, som han betraktar som en av de mest intressanta arkitektkontoren på Aarhus-scenen.

– De kombinerar internationell överblick med lokal insikt. Arkitekter från Aarhus kan sätta fingret på stans själ och förstå vilka människor som måste in i lokalerna för att potentialen ska frigöras. För även om man har ambitionen att bygga en riktigt bra restaurang, beror det slutgiltiga resultatet på den som driver restaurangen. Aarhus-baserade arkitekter kanske känner till hyresgäster som skulle kunna ge kontorsbyggnaderna en viss attraktionskraft, säger Rune.

– Många av Aarhusarkitekterna arbetar på internationell nivå, så jag vill inte påstå att byggnaderna får ett helt annat uttryck på grund av arkitekternas lokala förankring. Däremot har de en övergripande känsla för staden, vilket är en fördel både för projekten och för mig. Det här är för övrigt kännetecknande även för BIG, där flera av medarbetarna är födda och uppvuxna i Aarhus och därför förstår stadens kvaliteter och potential. 

  • 2012 flyttade de första invånarna till Aarhus Ø.
  • Området i den norra delen av hamnen har tidigare använts som containerhamn, men 1999 blev en förslagstävling startskottet för en långsiktig omvandling av ”det stadsnära hamnområdet”.
  • Ryggraden hos Aarhus Ø är en ca 1 km lång boulevard. Längs denna ligger tre stadsdelar.
  • Den nordligaste stadsdelen genomkorsas av ett antal kanaler som delar upp området i fyra öar och ger utsikt mot vattnet från de nya bostads- och företagsbyggnaderna.