Tillväxtambitioner för Aarhus arkitektbiennal

Den ”aarhusiska” arkitektmiljön är som en stor familj, som 2014 formellt gick samman i The Architecture Project. Företagsklustret synliggör arkitekterna i Aarhus och skapar arbetstillfällen inom de kreativa yrkena.

Detta sker bland annat genom event som Rising Architecture Week, som pågår den 11–15 september 2017 i Aarhus. Jørgen Bach, styrelseordförande i The Architecture Project och partner i Arkitema, beskriver ambitionerna.

Biennalen Rising Architecture Week ska fungera som ett utställningsfönster för arkitektur från Aarhus. Sjukhus, skolor, universitet, Danmarks första spårväg, museer, bibliotek och intressanta bostadshus ska visas upp. Eftersom Aarhus är Europas kulturhuvudstad ska arkitekter, investerare, entreprenörer, stadsplanerare, lokalpolitiker och övriga intressenter både hemmavid och utomlands, få upp ögonen för vad arkitektmiljön i Aarhus kan åstadkomma. 

– Aarhus 2017 är ett gyllene tillfälle att lansera Rising Architecture Week. Europa vänder blicken mot Aarhus, vilket arkitektmiljön ska dra nytta av för att sätta fokus på våra starka sidor, som är stadsutveckling, sjukvårdsbyggnader, hållbara bostäder och liveable cities, säger Jørgen Bach, partner i Arkitema och styrelseordförande i The Architecture Project (TAP).

 

Yrkesgemenskap med familjär känsla

TAP, som arrangerar Rising Architecture Week, bildades 2014 ur den naturliga gemenskap som alltid har kännetecknat arkitektmiljön i Aarhus. Trots stadens storlek är arkitektbranschen förhållandevis stor.

– Vi har gått på samma arkitektskola och arbetat på samma platser. Därför har vi knutit mycket nära band till varandra – arkitektklustret i Aarhus har alltid varit en realitet. 2014 formaliserades samarbetet till sammanslutningen TAP, som då också fick ett företagsfrämjande perspektiv, säger Jørgen.

TAP:s främsta uppgift enligt styrelseordföranden, är att fästa uppmärksamhet på Aarhusbyråernas starka sidor och skapa nya arbetstillfällen inom det kreativa yrkesfacket.

– Det är 15 år sedan någon i Aarhus startade en arkitektbyrå som har vuxit till fler än 50 anställda. Och nya talanger som tar examen från skolan köper genast en enkel biljett till Köpenhamn. Det är ett problem för branschen. Vi ska främja företagsutveckling och nystart av arkitektföretag i Aarhus, för det finns massor av spännande projekt och möjligheter här, säger Jørgen.

 

Tillväxt och uppmärksamhet

TAP erbjuder bland annat mentortjänster och stöd till nystartade arkitektfirmor, så att offentliga byggherrar inte ska tveka att anlita oprövade arkitekter till större uppgifter. Därutöver arrangerar TAP olika event som syftar till att väcka internationellt intresse. Rising Architecture Week är ett sådant event.

– Vi ser med spänd förväntan fram emot vad som ska ske när rampljuset från kulturåret släcks 2018. Förhoppningsvis har initiativen under 2017 övertygat politikerna om att deras stöd och förståelse betyder mycket för arkitektklustret i Västdanmark. Förhoppningsvis finns intresset för stadsutveckling och arkitektur kvar även när 2017 är slut, säger Jørgen.

  • En arkitekturbiennal med workshops, installationer, föredrag och event i staden.
  • Fokus ligger på att diskutera hur arkitektur kan spela en viktig roll i innovativa lösningar på framtida samhällsutmaningar.
  • Daan Roosegarde (Nederländerna), Jan Gehl (Danmark), Rob Adams (Australien), John Thackra (Storbritannien) och arkitektkollektivet Raumlabor (Tyskland) är några av de namn som deltar i debatter eller genom konstverk.
  • Alla som är intresserade av arkitektur och stadsutveckling är välkomna att delta och bidra aktivt till Rising Architecture Week 2017.
  • Troldtekt är officiell partner för biennalen, som pågår den 11–15 september i Aarhus.
  • Se programmet för Rising Architecture Week.