Små rum och flexibla kontorsmiljöer ser dagens ljus

Ändrade arbetsmönster, behovet av att utnyttja kvadratmeterna bättre och en önskan om mer hållbara material.

Nu blåser det nya vindar som påverkar kontorsinredningen, säger Mette Gravergaard, arkitekt och kreativ chef för spaceplanning på Sweco Architects.

Sättet som arkitekter designar kontor på, befinner sig alltid i en form av utveckling. Men den nya verkligheten efter nedstängningar och fler hemarbetsdagar har i hög grad satt fart på en utveckling som före coronapandemin gick lite långsammare. Det berättar Mette Gravergaard, arkitekt och kreativ chef för spaceplanning på Sweco Architects. Hon pekar på flera tendenser som uppstått utifrån denna situation, och som präglar inredningen nu och under kommande år.

– I många år har vi pratat om den aktivitetsbaserade arbetsplatsen. Men nedstängningarna som en följd av corona har på allvar visat oss hur vi kan utnyttja potentialen i det aktivitetsbaserade arbetet, vilket kort sagt innebär att företag använder sina utrymmen på fler sätt, säger Mette Gravergaard.

Rum med flera funktioner

Det handlar om att skapa mångfunktionella utrymmen. Endast cirka 50 procent av arbetsdagen sker vid skrivbordet, visar undersökningar – resten går till möten, diskussioner och lunch i andra omgivningar.

Den här mer aktivitetsbaserade närvaron på kontoret bör därför avspegla inredningen, förklarar Mette Gravergaard.

– Vi behöver inrätta zoner för olika ändamål i öppna miljöer, till exempel soffor med hög rygg för koncentrerat fokus, loungeområden för informella möten och diskussioner, digitala rum för Teams-möten, mötesbord och höga bord för idégenerering – och skrivbordsområden vid behov.

När vi lägger till fler hemarbetsdagar till den här ekvationen kan väldigt många företag få glädje av att fokusera på att platsoptimera ytor och minimera antalet skrivbord till förmån för fler aktivitetsbaserade zoner. Stora, tomma atrier och en matsal som endast används till luncher, är numera historia, fortsätter Mette Gravergaard.

– Vi kommer att se fler mångfunktionella rum som ändrar karaktär under dagen. En matsal kan enkelt fungera som mötesstationer under dagen, matsal under lunchrasten och samlingsplats på kvällen. Det ställer krav på att möblerna och inredningen ska vara flexibla så att rummet enkelt kan ändra karaktär och att akustiken alltid är inplanerad från början.

Idéer som kan återanvändas

Inom spaceplanning blir hållbarhet också – precis som i resten av byggprojekten – en allt viktigare del av vardagen. Både i förhållande till att inreda smartare, så att företag exempelvis kan reducera den totala ytan utan att kompromissa med funktionalitet och arbetsglädje. Det är lämpligt i företag där det blir en regelbunden del av arbetsveckan för medarbetare jobba hemifrån vissa dagar.

Men även i förhållande till själva inredningen med till exempel återbruk av möbler och andra inventarier genom att måla om och klä om dem.

– Det handlar bland annat om att känna sig hemma på sin arbetsplats. Vi ser exempelvis att man med återbruk av möbler kan bidra till ett mer hemtrevligt och inbjudande uttryck, vilket är viktigt för en identitetsskapande arbetsplats där arbete är en aktivitet och inte en plats, säger Mette Gravergaard.

Från fabrik till modernt kontor i historiska ramar

Swecos kontor i Aarhus omsätter själva idén om mindre rum och flexibla miljöer till verkliga lösningar. 2021 flyttade filialens 150 arkitekter och ingenjörer in i en historisk miljö på Willemoesgade på Trøjborg i Aarhus Nord, där medarbetarna själva har stått för att omvandla den tidigare fabriks- och lagerhallen till en exklusiv kontorsmiljö.

Senast var det Aarhus Universitet som höll till i det huskomplex där Swecos lokaler finns. Tidigare har De Forenede Bryggerier, Otto Mønsteds Margarinefabrik och Jyllands Papirværk också funnits här. Det var Jyllands Papirværk som lät uppföra den karakteristiska takkonstruktionen, sågtaket, som släpper in bra med dagsljus och bevarar den höga takhöjd som tidigare krävdes för att skapa plats för olika produktionsmaskiner.

I kontorsinredningen har man även gjort en stor insats för att återanvända möblerna från de tidigare kontoren. Många av arbetsborden har fått följa med till Willemoesgade och utvalda mötesbord har fått nytt liv med oljebehandling eller en linoleumskiva, dessutom har stolarna klätts om.

– Vi har prioriterat designklassiker i slitstarka material som trä, kanvas och läder. På så sätt håller möblerna länge och får med åren en fin patina samtidigt som de bevarar sitt värde. Vi har även köpt begagnade möbler från andra företag, säger Mette Gravergaard

Swecos 3 100 kvadratmeter stora kontor utgör en vacker och inspirerande arbetsmiljö för medarbetarna och fungerar som ett skyltfönster för kunderna.

Arkitektur som blickar framåt

I renoveringen har Sweco bevarat de befintliga fasaderna och den bärande konstruktionen, eftersom både betong och tegel är fint patinerade och kan problem hålla i många år till.

Det öppna kontorslandskapet har delats upp i mindre enheter och skapar den flexibla miljö som arkitekterna själva rekommenderar företag, och som ger möjlighet till både samarbete och koncentrerat fokus i varierande ramar. Mitt i byggnaden finns mötesrum i olika storlekar samt mer informella miljöer med sittlösningar.

Troldtekt akustiklösningar har valts till många av byggnadens ytor och bidrar – tillsammans med den övriga interiören – till att mjuka upp det råa uttrycket. På mötesbåsens ytterväggar och innerväggar har man monterat designlösningen Troldtekt line med frästa spår på ytan, och taken har fått vitmålad Troldtekt för att säkerställa en bra akustik och en behaglig ljudmiljö.

– För att en väldisponerad aktivitetsbaserad arbetsplats ska fungera optimalt, gör vi alltid akustiska beräkningar och planerar in väldokumenterade akustikprodukter som Troldtekt i projektet, säger Mette Gravergaard.

 

Se fler bilder från Sweco Architects kontor i Århus här

Fakta: Om Sweco i Danmark

  • I Danmark har Sweco 1 350 medarbetare, varav 330 är arkitekter inom Sweco Architects.
  • Förutom kontoret i Aarhus har Sweco integrerade kontor med arkitekter och ingenjörer i Köpenhamn, Silkeborg, Herning och Odense.
  • Dessutom har Sweco kontor i 13 andra europeiska länder: Norge, Sverige, Finland, Estland, Litauen, Bulgarien, Polen, Tjeckien, Tyskland, Nederländerna, Belgien och England.