Sida vid sida: Blanda kultur och gemenskap

När man utformar ett kulturcenter är det viktigt att skapa ett inbjudande offentligt rum mellan de olika kulturfunktionerna, säger Robert Schmitz, partner och ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Han är en del av teamet som har skapat det prisbelönta Skellefteå Kulturhus med hållbar design och konstruktion i fokus och där alla former av kultur finns sida vid sida.

I Skellefteå som ligger strax söder om polcirkeln ser invånarna fram emot att få ett helt nytt kulturhus i hjärtat av staden.

När det står klart 2021 kommer Skellefteå Kulturhus inte bara rymma ett hotell på 19 våningar, en teater, ett museum, ett konstgalleri och ett stadsbibliotek. Det kommer också att fungera som en mötesplats där invånarna kan komma in från den skandinaviska kylan och mörkret och hitta ett varmt och inbjudande offentligt rum som väntar på att delas och användas av hela samhället.

Ett gemensamt rum

Kulturhuset kommer att bli 25 000 kvadratmeter stort och bestå av i huvudsak trä, som en hyllning till traditionen som finns i regionen att använda virke när man bygger, och är designat av White Arkitekter. Det är dessutom nominerat i kategorin Best Futura Project i den prestigefyllda tävlingen MIPIM Awards. När arkitektteamet designade projektet förstärkte de de gemensamma rummen mellan de enskilda funktionerna för att föra människor samman.

– Skellefteå kommun ville med hjälp av kulturhuset återuppliva stadskärnan och locka nya invånare. Det var viktigt att skapa en gemensam mötesplats som var mer än bara summan av de enskilda kulturfunktionerna som konstgalleriet eller biblioteket, säger Robert Schmitz som är partner och ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Trä och glas

De använde sin erfarenhet från andra offentliga projekt, däribland kulturcentret Väven i Umeå och den kungliga paviljongen i Southend och utforskade foajén och trapporna i byggnaden för att skapa ett naturligt flöde och sammankoppla byggnaden med de omgivande gatorna. Det gjorde man med hjälp av stora glaspartier för att skapa öppenhet och låta träet synas för att få en bra atmosfär och förbättra inomhusklimatet. De använde sig även av olika skalor och variationer av rummet, och blandade stora och livfulla ytor med mindre som inbjuder till koncentration.

– När man arbetar med offentliga projekt är den största utmaningen alltid att föra samman människor och skapa naturliga platser för människor att träffas och interagera. Auditoriet är fantastiskt, men det ger inte liv i den omgivande stadsbilden. Genom att förstärka rummen mellan funktionerna och se till att de har ett bra klimat samt bra ljus och akustik skapar vi gemensamma platser som bjuder in till flera funktioner och låter människor träffas och interagera. Vi ville inte att det bara skulle vara en hög kulturbyggnad som människor skulle känna sig obekväma att gå in i, säger Robert Schmitz.

I framkant miljömässigt

Användningen av virke är inte bara en hyllning till byggnadsstilen i regionen och de vidsträckta skogarna. Kommunen har också uttryckligen begärt att byggnaden ska ligga i framkant miljömässigt och ha lägre koldioxidutsläpp. Det gjorde trä till ett naturligt val till huvudbyggnaden.

– Användningen av virke har varit nyckeln till att minska koldioxidutsläppen eftersom det är det enda förnybara materialet som vi har just nu. Det passar bra i det tuffa klimatet och är även en bra isolator, som bidrar till att hålla ner energiförbrukningen i byggnaden. Vi fokuserar inte bara på byggfasen utan på byggnadens hela livscykel och använder förnybar energi, solpaneler och naturlig ventilation, säger Robert Schmitz.

Fakta: Skellefteå Kulturhus

  • Projekt: Skellefteå Kulturhus som rymmer Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, Skellefteå Konsthall, stadsbiblioteket och ett hotell- och konferenscenter.

  • Arkitekt: White Arkitekter, Sverige

  • Kund: Skellefteå kommun

  • Plats: Skellefteå, Sverige

  • Status: Förväntas vara klart 2021

TEMA: Multikulturhus