I slutet av livslängden: Så kan Troldtekt akustikplattor ingå i nya kretslopp

Troldtekt arbetar med returmodeller som kan ge akustikplattorna en eller flera extra livscykler. System för träbetongsrester från både Troldtekts egen produktion och kundernas byggarbetsplatser har etablerats i Danmark. Ambitionen är även att återanvända, återvinna och uppgradera plattor från rivningar.

10.06.2024
Både ute och inne i höghuset TRÆ har en stor mängd återvunnet material använts.

Förebygg och återanvänd

Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt, har sedan 2011 varit djupt involverad i Troldtekts strategiska synsätt för Cradle to Cradle-konceptet. Hon utgår från EU:s avfallsdirektiv från 2008 när hon ska berätta om Troldtekts ambitioner:

– För oss handlar det om att vi ska så högt upp i hierarkin som möjligt. Att förebygga avfall är den bästa lösningen. Som tur är ser vi att flera byggherrar och rådgivare bibehåller Troldtekt-taket när de förvandlar sina byggnader till nya ändamål. Dessutom vill vi hjälpa marknaden att se till att de fullt funktionella akustikplattorna återanvänds i en annan byggnad. Det kommer vi bland annat att göra i samarbete med entreprenörer, byggherrar och rådgivare, så att vi kan etablera de mest värdeskapande cirklarna för de använda plattorna. Vi vill undvika att plattorna riskerar end of life – och se till att de istället får ett second life, säger Tina Snedker Kristensen.

Det är till exempel fallet i Århus-byggnaden TRÄ, som du kan läsa mer om här.

Hon tillägger att Troldtekt lägger stor vikt vid att ge support och vägledning om både reparation och målning av Troldtekt-taken. Och att det redan har genomförts pilotprojekt med både återanvändning och återvinning av Troldtekt-plattor.

Troldtekt plader er blevet til smuld hos North Trade House.

Rester og spild får ny værdi

Trinnet under forebyggelse og genbrug er genanvendelse. Her har Troldtekt allerede etableret returordninger for de træbetonrester, som aldrig når ind i byggeriet.     

Mest etableret er ordningen med produktionsspild i form af kasserede plader og fraskåret træbeton fra fasningen af plader. En lokal samarbejdspartner nær fabrikken – North Trade House A/S – modtager kasserede plader og fraskær, som får en ny funktion i det biologiske kredsløb.

I praksis knuser North Trade House pladerne, som dels bliver upcyclet til for eksempel træpiller, dels bliver genanvendt som for eksempel husdyrstrøelse, udlægning på ridebaner, ukrudtshæmmende bunddække i skovbrug og plantager samt til stabilisering af fugtige køreveje.

Smuld fra Troldtekts fasehal tager cementleverandøren Aalborg Portland retur, så det kan indgå i cementproduktionen. Træ-indholdet i Troldtekt smuldet bidrager til forbrændingsprocessen og erstatter fossile brændsler (energi), mens cement-indholdet bliver til råvare (filler) i ny cement.


Fra byggeplads til biologisk kredsløb

Troldtekt har en returordning for den træbeton, der bliver skåret eller sorteret fra på byggepladserne. Kunderne kan med ordningen returnere deres rene fraskær og spild, som derefter vil blive genanvendt i det biologiske kredsløb via den danske samarbejdspartner North Trade House – på samme måde som produktionsaffaldet fra Troldtekts egen fabrik.

– Næste skridt er, at vi får indgået tilsvarende samarbejdsaftaler på vores andre primære markeder som Tyskland og Sverige, så vi lokalt kan genanvende affald på det højest mulige værdiniveau, siger Tina Snedker Kristensen. 

Et potentiale i at upcycle

Når Troldtekt akustikpladerne efter 50-80 år har udtjent deres første livscyklus i en bygning, kan både genbrug, genanvendelse og upcycling komme ind i billedet. Troldtekts chef for cirkulære løsninger, Darma Louise Duus, forklarer:

– Når pladerne efter mange årtier har nået en stand, hvor det ikke længere giver mening at bevare eller direkte genbruge, vil vi gerne sikre, at de indgår i et nyt kredsløb på anden vis. Det kunne være genanvendelse via nogle af de samme ordninger, som vi har for produktions- og byggepladsaffald. Men vi forventer at en del af pladerne stadig har en stand, hvor de kan upcycles til nye produkter via vores egen produktion – altså også få et second life.

– Vi skal nu undersøge, hvor stor en del af de nedtagne plader der typisk kan få et second life. Hele plader, som er i fin stand, kan vi relativt simpelt genintroducere på markedet. Når det gælder plader, som er forarbejdet under montering eller senere i deres første livscyklus, skal vi vurdere, hvor ressourceeffektivt og nænsomt vi kan upcycle og behandle. De vil typisk komme retur i forskellige ukurante størrelser, fordi de er tilpasset til afslutningen af et loft, skåret til for at passe til lampeudtag eller lignende, siger Darma Louise Duus og fortsætter:

– Vi kan ikke finde en løsning til re-design, som passer optimalt til alle returnerede plader, hvis vi skal opretholde en skala og økonomisk bæredygtighed. Så i stedet for ”one size fits all”, må vi designe løsninger ud fra princippet om ”sizes that fit most”. Desuden arbejder vi med flere scenarier, så vi kan genanvende alle kvaliteter og dermed undgå affald.

Rester och spill får nytt värde

Steget under förebyggande och återanvändning är återvinning. Här har Troldtekt redan etablerat retursystem för de cementbundna träullsrester som aldrig kommer in i byggnaden.     

Mest etablerat är systemet med produktionsspill i form av kasserade skivor och bortskuren cementbunden träull från fasningen av plattorna. En lokal samarbetspartner nära fabriken – North Trade House A/S – tar emot kasserade plattor och spill som får en ny funktion i det biologiska kretsloppet.

I praktiken krossar North Trade House plattorna som dels återvinns som till exempel träpellets, dels återanvänds som till exempel husdjursströ, utläggning på ridbanor, ogräshämmande markbeläggningar i skogsbruk och plantager samt för stabilisering av fuktiga körbanor.

Skräp från Troldtekts fasningshall tar cementleverantören Aalborg Portland med sig tillbaka så att det kan ingå i cementproduktionen. Träinnehållet i Troldtekt-partiklarna bidrar till förbränningsprocessen och ersätter fossilt bränsle (energi), medan cementinnehållet blir till råvara (filler) i ny cement.



Från byggarbetsplats till biologiskt kretslopp

Troldtekt har ett retursystem för cementbunden träull som skärs eller sorteras bort på byggarbetsplatserna. Med detta system kan kunderna returnera sitt rena spillmaterial och spill, som sedan återvinns i det biologiska kretsloppet via den danska samarbetspartnern North Trade House – på samma sätt som produktionsavfallet från Troldtekts egen fabrik.

– Nästa steg är att vi tecknar motsvarande samarbetsavtal på våra andra primära marknader som Tyskland och Sverige, så att vi lokalt kan återvinna avfall på högsta möjliga värdenivå, säger Tina Snedker Kristensen. 



En potential i att upcycle

När Troldtekt akustikplattor efter 50–80 år har nått slutet av sin första livscykel i en byggnad kan både återanvändning, återvinning och upcycling komma in i bilden. Troldtekts chef för cirkulära lösningar Darma Louise Duus förklarar:

– När plattorna efter många decennier har nått ett skick där det inte längre är meningsfullt att bevara eller direkt återanvända dem vill vi gärna se till att de ingår i ett nytt kretslopp på något annat sätt. Det kan handla om återvinning via några av samma system som vi har för produktions- och byggavfall. Men vi förväntar oss att en del av plattorna fortfarande har ett skick där de kan upcyclas till nya produkter via vår egen produktion – alltså också få ett second life.

– Vi ska nu undersöka hur stor andel av de nedtagna plattorna som normalt kan få ett second life. Hela plattor som är i fint skick kan vi relativt enkelt återinföra på marknaden. När det gäller plattor som bearbetas under montering eller senare i sin första livscykel måste vi bedöma hur resurseffektivt och skonsamt vi kan upcycle och behandla. De kommer vanligtvis tillbaka i olika olämpliga storlekar eftersom de är anpassade för avslutningen av ett tak, tillskurna för att passa lamputtag eller liknande, säger Darma Louise Duus och fortsätter:

– Vi kan inte hitta en lösning för omdesign som passar optimalt för alla returnerade plattor om vi ska upprätthålla en viss skala och ekonomisk hållbarhet. Så istället för ”one size fits all” måste vi designa lösningar utifrån principen ”sizes that fit most”. Dessutom arbetar vi med flera scenarier så att vi kan återvinna alla kvaliteter och därmed undvika avfall.