För en behaglig ålderdom

I den gamla korsvirkesstaden Spalt, cirka 25 kilometer sydväst om Nürnberg, har Caritas de senaste åren genomfört en omfattande utbyggnad och modernisering av ålderdomshemmet St. Nikolaus.

Photo: Olaf Wiechers

Caritas, som är den katolska kyrkans biståndsorganisation, tog över sjukhuset i den lilla humleproducerande tyska staden redan 1982 och byggde om det till ålderdomshem. För att möta det allt större behovet av vårdplatser för äldre och erbjuda invånarna en värdig och behaglig ålderdom i vacker miljö med alla tänkbara bekvämligheter, har man i flera etapper från 2014 och framåt byggt ut och renoverat den befintliga byggnaden enligt ett koncept utvecklat av arkitektbyrån ”Berschneider + Berschneider Architekten”.

Här kan de boende leva självständigt så långt det är möjligt och dra fördel av det centrala läget med närhet till församlingshem, kulturhus och andra inrättningar i staden.

Kompletterar den historiska miljön

Den nya byggnaden smälter väl in i den historiska miljön, och det platta taket gör att den inte ger ett alltför dominant intryck. De vita fönsterkarmarna skapar en snygg kontrast till fasadens varmt rödlila nyanser och ger hela byggnaden en modern och inbjudande gestaltning.

Tillbyggnaden erbjuder plats för totalt 54 boende och i den renoverade ursprungsbyggnaden finns ytterligare sex äldrevårdsenheter. De bekvämt inredda rummen ligger i anslutning till breda korridorer och har generöst ljusinsläpp tack vare fönster från golv till tak med fantastisk utsikt över den lantliga omgivningen.

Anslutande del med kapell och matsal

Delen som binder samman den nya och den befintliga byggnaden har en vit, stilren exteriör. Här finns ett litet kapell för gudstjänster, mässor och andakter, en rymlig matsal med serveringsdisk i mitten och utsikt över gamla stan samt ett mysigt gemensamhetsutrymme. Stora fönsterpartier gör att rummen känns ljusa och inbjudande. Grå vinylgolv i kombination med färgglada sittmöbler, ljusa trädetaljer och nedpendlade tak med integrerad belysning i form av runda armaturer ger en trivsam och öppen atmosfär.

I matsalen och kapellet har man installerat akustikplattorna Troldtekt line, som passar perfekt ihop med övrig inredning.