Ett lyft för området som involverar de boende

Aalborg Øst i norra Danmark är ett exempel på ett utsatt bostadsområde som har genomgått en stor omvandling.

I en intervju med Ole Nielsen, chef för fastighetsbolaget Himmerland, kan du läsa mer om projektet.

”Är det här du skulle vilja ha en gångväg?”
”Ja, det är det faktiskt – vad tror du om det?”
”Det är nog helt okej.”

Under den årliga festivalen i Aalborg Øst passade Ole Nielsen, chef för fastighetsbolaget Himmerland, på att prata med en av de boende i området, medan hans barnbarn körde radiobilar. Samtalet illustrerar fastighetsbolagets inställning till den bostadssociala omvandling som inleddes för tolv år sedan.

– Redan från början har vi varit närvarande och involverat de boende i området. Det har aldrig varit ”vi och dem”, eftersom det är en tillgång att vi alla är olika. Vi har hela tiden trott att projektet skulle lyckas, och det har det också gjort, säger Nielsen.

Från parkeringsplats till bostäder

Han förklarar att en avgörande faktor är ett nära samarbete mellan fastighetsbolagen, kommunen och lokala företag. Det är också detta samarbete som har gett namn åt den så kallade Ålborgmodellen, där man har vänt den negativa trenden i områdena Kildeparken och Sundparken i Aalborg Øst.

Tidigare låg här 73 identiska hyreshus utspridda runt en parkeringsplats lika stor som Rådhuspladsen i Köpenhamn.

– Ett av initiativen var att bygga 174 privatbostäder på parkeringen, och de boende var med på noterna. Det skulle innebära fler boende och samtidigt ge en trygghetskänsla att parkera framför sitt eget hus, där det är folk i rörelse, säger Ole Nielsen.

364 bostäder i Sundparken renoverades för cirka 470 miljoner danska kronor. Därefter renoverades Kildeparkens 1 100 bostäder för totalt 1,6 miljarder danska kronor. Sektionerna, som består av hyreshus och parhus, har fått unika egenskaper tack vare tre arkitektupphandlingar.

Ole Nielsen och Himmerland har i flera olika forum berättat om sina erfarenheter av den lyckade omvandlingen. Fastighetsbolaget sitter bland annat med i den rådgivande kommitté som de danska ambassaderna i Sverige och Finland har inrättat för att överföra kunskap från danska bostadsprojekt till dessa två länder.

Naturlig trafik till området

Om en ålborgare ska till läkaren eller sjukgymnasten finns det nu förutsättningar för detta i Aalborg Øst. Man har nämligen rivit tre hyreshus och byggt ett stort hälsocenter med läkarmottagning, vårdcentral, apotek och sjukgymnaster.

– Det ger människor från hela Ålborg en anledning att komma hit. Staden binds samman. För att få till en förändring räcker det inte att måla en gavel blå eller starta en matlagningsklubb. Man måste öppna upp mot det civila samhället, säger Ole Nielsen.

Mycket har hänt i Aalborg Øst de senaste tolv åren, men fler initiativ är på gång: Seniorbostäder ovanpå befintliga bostadshus, test av en linje med förarlösa bussar, ett aktivitetshus i form av ett orangeri och en ny skola.

I flera av de nya projekten – bland annat seniorbostäderna och radhusen på Fyrkildevej – har Troldtekts akustiklösningar valts ut som en del av den nya arkitekturen.

Rätt mix av människor och bostäder

Allmännyttiga bostäder ska aldrig ligga för sig, utan kombineras med privata bostäder. Det här är den bästa utgångspunkten för en blandad stad, förklarar Ole Nielsen.

– I en trappuppgång där det i tre av fyra lägenheter bor barnfamiljer med föräldrar utan arbete, blir den gemensamma nämnaren arbetslöshet. Om bara en av fyra föräldrar är arbetslös blir den gemensamma nämnaren i stället arbete. Vilka förebilder skapar vi och vilka möter vi på gatan? Det är helt avgörande.

Han lyfter också fram Ålborgs hamnområde, där alla attraktiva bostäder byggs som en kombination. Här hittar man Ålborgs dyraste bostadsrätter sida vid sida med studentbostäder. Ett av många studentboenden i området är Bikuben, som precis som sin kända granne Utzon Center är ritat av Kim Utzon Arkitekter.

Bikuben studentbostäder vid Aalborg, Danmark.. 

>> mer om Bikuben Kollegiet

 

Fyrkildevej i Aalborg Øst, Danmark.


>> Mer om Fyrkildevej

 

FOTO:
Ole Nielsen,
Direktør for Himmerland Boligforening.

TEMA: Alment boligbyggeri

På temasiden her kan du læse flere ekspertinterviews og se flere inspirerende eksempler på alment boligbyggeri.

Fra vellykkede transformationer af udsatte bydele til nye boligafdelinger, der sætter en høj standard inden for bæredygtighed.