Nytt huvudkontor för Danish Crown kan fungera i minst hundra år

I Randers ligger Danish Crowns nya huvudkontor som en unik tolkning av den trelängade gården – i stor skala.  Byggnaden i tegel har både uppnått DGNB Guld och ett DGNB Hjärta för det särskilt hälsosamma inomhusklimatet. Här delar Mikkel Frost, arkitekt och grundande partner på CEBRA Architecture, med sig av övervägandena gällande designen bakom den storslagna kontorsbyggnaden.

Akustiktak från Troldtekt i kontors- och företagsbyggnad

– Allt bildar en perfekt helhet. Den konstnärliga idén stöds av den tekniska idén – och det är vårt yrkes främsta uppgift att balansera dessa två.

Så säger Mikkel Frost, arkitekt och grundande partner på CEBRA Architecture, om det nyligen avslutade projektet i Randers, där livsmedelsproducenten Danish Crown har fått ett nytt huvudkontor. En byggnad som i sitt uttryck både skulle dra linjer från det förflutna och framtiden, löd det i uppdraget. Resultatet är så lyckat att Randers kommun belönade den nya bostaden på Arkitekturens Dag i oktober 2023. 

– Idag är Danish Crown ett high tech-företag, men genom arkitekturen skulle vi försöka balansera det mot det danska lantbrukskulturarvet och allt det de drar nytta av idag – i en modern tolkning. Därför har vi valt ut symboler från lantbrukskulturen och utgått från böndernas klassiska långhus, säger Mikkel Frost.

Gamla bondgårdar bestod vanligtvis av två, tre eller fyra längor. Och eftersom Danish Crown har tre avdelningar i organisationen var det självklart att utgå från dem för kontorsbyggnadens tre längor.

– Bygget skulle inte se ut som en bondgård. Men att ha gården som tema och ett dogma att arbeta utifrån har varit en drivkraft för den kreativa arbetsprocessen, förklarar han.

En hälsosam byggnad som har hjärtat med sig

Ett viktigt designgrepp är användningen av tegelsten som är inspirerad av klassiska korsvirkesfasader. Men som abstraktioner och inte en-till-en. I bostaden ingår enbart tegel och inte timmer. Istället har man skapat ett linjärt mönster med tegelbalkar.

Tegelstenarna går igen både inomhus och utomhus, och den gula färgen har valts eftersom det annars skulle bli för mörkt inomhus med en rödaktig sten. Mikkel Frost berättar att tegelfasaderna är enormt slitstarka, de behöver inte målas och det krävs nästan inget underhåll – och Randers Tegl, som har levererat materialen, bränner stenarna på naturgas.

Tomten i Randers, där Danish Crown-byggnaden är uppförd, ligger högt och terrängen sluttar mot Gudenån och ger en vacker utsikt. Byggnaden öppnar sig mot norr så att det blir mindre sol och ingen överhettning sker inomhus.

– Vi har en väldigt välisolerad byggnad. Med skärpta isoleringskrav och treskikts termoglas kan det vara svårt att bli av med värmen, men här har vi försökt minimera de glasytor som solen träffar.

Generellt har man arbetat med sunda och robusta material i kontorsbyggnaden, som även är certifierad med DGNB Guld och DGNB Hjärta. Hjärtcertifieringen handlar om hälsa och välbefinnande för de personer som vistas i byggnaden.

Mikkel Frost berättar att projektteamet var på studieresa med Danish Crown för att få inspiration till rätt solskydd som kunde uppfylla målen.

Med skärpt fokus på både estetik, god akustik och inomhusklimat valdes Troldtekt akustikplattor till byggnadens innertak – främst den prisbelönta Troldtekt line och med dold Troldtekt-ventilation.

– Troldtekt line passade perfekt ihop med tegelstenarna i förband, där vi samtidigt kunde skapa en bra akustisk miljö. Naturfärgen matchade även tegelstenen, så det var lite av en no brainer för oss, säger Mikkel Frost.

 

Se fler bilder från Danish Crown-bygget här

Lång hållbarhet som parameter

Även om man skulle kunna tro att tegel som bärande material inte är det mest optimala miljömässigt, påpekar Mikkel Frost att det ger byggnaden en mycket längre hållbarhet.

– Vi beräknar en byggnads klimatbelastning i ett 50-årigt perspektiv, men med murverk kan en byggnad bli dubbelt så gammal och mer. Det är mest meningsfullt att titta på den totala livslängden, men det kan vara svårt att jämföra byggnaders klimatavtryck när andra material inte har samma livslängd, säger han och tillägger:

– Vi pratar alltid om energiförbrukning och klimatbelastning. Man gör störst skillnad i början där man fastställer de grundläggande besluten om placering, orientering och material. På sikt kan man till exempel även bränna tegelsten vid låga temperaturer. Men tillverkarna måste kunna hänga med.

Så hur säkerställer arkitekten att kontorsbyggnader även kan fungera estetiskt efter 50 år? Mikkel Frost svarar:

– Egentligen är det ganska banalt. Byggnader som har utformats utan omsorg, där man kanske inte ens har ringt en arkitekt, har inte någon ljus framtid. Men om man bygger med omsorg och kärlek samt extra energi i detaljerna, proportionerna och lösningarna kommer bygget att fungera under lång tid. Det är här man får lust att renovera istället för att riva. Dessa byggnader kännetecknas av tidlösa kvaliteter – rikligt med dagsljus, god sikt och naturlig wayfinding.

Flera tendenser i det nya kontorslandskapet

När coronapandemin drabbade världen 2020 tvingades kontorsanställda att arbeta hemifrån. Nu är frågan om de vill återvända till de stora kontorslokalerna eller fortfarande föredrar att jobba flest dagar hemma.

Mikkel Frost säger:
- Det finns ingen helt tydlig bild än. Vissa företag vill ha tillbaka medarbetarna för att värna om kulturen, medan andra ställer in sig på att medarbetarna kommer då och då. Ska de då ha fasta platser eller vara mobila?

Lösningen är en mångsidig inredning, förklarar Mikkel Frost, och faktiskt har CEBRA alltid designat med olika typer av rum för antingen fördjupning, samarbete samt loungeområden, telefonhytter och liknande. Precis som vi ser med Danish Crowns nya kontorsbyggnad.

– När jag började rita kontorshus för 25 år sedan var det populärt med de mycket öppna rummen och stora ytorna som motreaktion till de slutna cellkontoren. För vissa medarbetare fungerade det bra, medan andra inte kunde koncentrera sig alls. Idag tror jag att vi befinner oss mitt emellan i en hybridversion med både öppna och slutna utrymmen. Det skapar en arkitektonisk mångfald som många av våra kunder efterfrågar.

 

Foto: Mikkel Frost, arkitekt och grundande partner på CEBRA Architecture.