Ett barnhem med hemtrevlig miljö

Barnen på institutionen Villaen i Kerteminde (DK) ville ha ett nytt hem som de kunde känna sig stolta över. De ville ha en trevlig och trygg plats dit kompisarna gärna vill komma på besök.

Därför använde arkitekterna på CEBRA naturliga material, sadeltak och individuella olikheter för att skapa ett hus som påminner mer om ett klassiskt radhus än en institution för särskilt utsatta barn.

När några av de mest utsatta barnen i Danmark får rita sina drömhus så ser teckningarna ut som barnteckningar brukar göra. Det finns en gul sol. Glada ansikten. Flaggstång med den danska flaggan hissad. En dörr, ett vitt staket och sadeltak.

Dessa typiska kännetecken för traditionella danska hus var en viktig signal om att det nya barnhemmet i Kerteminde kommun inte skulle se ut som en institution. Det berättar arkitekten Mikkel Frost från CEBRA. Det var han som vann tävlingen och fick rita byggnaden som de unga själva har döpt till ”Villaen”.  

– Barnen var väldigt engagerade i förarbetet inför arkitekttävlingen. De bor på en institution, och det kan vi inte ändra på, men vi har ansträngt oss för att få den att kännas som ett hem. Vi ville skapa en plats som barnen är stolta över och vill bjuda med vänner hem till. Vi har gjort mycket för att förnya de traditionella danska husen, till exempel med hjälp av takfönster, altaner och sadeltak, varav ett är upp och ned, säger Mikkel Frost.

 

En ovanlig uppgift

Det är en dansk tradition att placera så många utsatta barn som möjligt i familjehem och därför går det lång tid mellan nybyggnationerna av barnhem i Danmark. Det innebar att arkitekterna från CEBRA inte kunde utgå från egna erfarenheter när de skulle utforma byggnaden.

– Till skillnad från kontor och bostäder är barnhem en ovanlig uppgift. Det var faktiskt ingen av arkitekterna i tävlingen som träffade helt rätt när det gällde inredningen, funktionsplaceringen och synergi. Vi fick göra om inredningen och rätta till sådant som på grund av okunskap hade blivit fel i samarbete med föreståndaren Birgit Hjelme, säger Mikkel Frost. Han utvecklar:

– Vi hade till exempel placerat stora och små barn tillsammans så att de små kunde lära sig av de större och ha någon att se upp till. Men många av de äldre barnen har tidigare tvingats att fungera som små vuxna, eftersom deras föräldrar inte har kunnat ta sitt ansvar. Därför var det viktigt för dem att ha ett rum där de kan vara för sig själva. En annan idé som vi fick överge var små mysiga vrår. Det får inte finnas några platser som personalen inte kan hålla uppsikt över eftersom en del barn behöver konstant tillsyn.

 

De små detaljerna

Trots de begränsningar som barnens särskilda situation och personalens professionella behov innebar för byggnaden så lyckades arkitekten hålla institutionsprägeln till ett minimum. Bland annat genom små skillnader mellan rummen, kortare korridorer och exklusiva material.

– Institutioner består ofta av likadana rum på båda sidor av en spikrak korridor. I ”Villaen” är alla rum unika så att din grannes rum är på ett annat sätt än ditt. Vi har använt kvalitetsmaterial både invändigt och utvändigt. Husets fasad är täckt med hårt trä på alla kortsidor och tegel på långsidorna. Invändigt har vi använt tak från Troldtekt eftersom det är hemtrevligare än systemtak som påminner mer om en institution, säger Mikkel Frost. 

FAKTA: Institutionen Villaen i Kerteminde

Storlek: 1 200 kvadratmeter med plats för 22 barn
Arkitekt: CEBRA 
Byggherre: Kerteminde kommun 

Troldtektprodukter:

Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Naturträ
Struktur: Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil: 5 mm fas, K5, monterat med Troldtekt-skruvar och K5-N monterat med dolda KN-beslag

Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion

Se mer om projektet på CEBRA:s hemsida