Hälsofrämjande arkitektur

Arkitektur, design och material kan ha betydelse för behandlingen av kropp och själ. Bland annat spelar ljus, luft och akustik en viktig roll – och även hur rummen disponeras.

På den här temasidan kan du läsa om visioner och praxis i arbetet med läkande arkitektur.

Arkitektur, design och material kan ha betydelse för behandlingen av kropp och själ. Bland annat spelar ljus, luft och akustik en viktig roll – och även hur rummen disponeras. På den här temasidan kan du läsa om visioner och praxis i arbetet med läkande arkitektur.

Följ med och ta en titt på bland annat ledande och internationellt prisbelönta byggnader inom psykiatrin och läs intervjuer med arkitekterna bakom dem. Läs även om hur forskningen ser på de fallgropar som kan förekomma i designen av en läkande arkitektur.

På temasidan kan du även läsa om hur Troldtekt bidrar till läkande arkitektur inom nyckelområden som bra akustik, frisk luft, igenkännbar design och dokumenterad hållbarhet.

Arkitektur kan vara ett socialt verktyg

Troldtekt tema hälsofrämjande arkitektur: Läs om arbetet som utifrån 6 olika fallstudier presenterar forskning om hur arkitektur kan bidra till socialt arbete.

Ett barnhem med hemtrevlig miljö

Läs Troldtekts intervju med Mikkel Frost från CEBRA om barnhemmet i Kerteminde. Huset påminner mer om ett klassiskt radhus än en verksamhet för utsatta barn.

Nytänkande arkitektur kan stärka svaga psyken

Troldtekt tema hälsofrämjande arkitektur. Titta närmare på de nya danska psykiatriska klinikerna i Slagelse och Vejle och läs om hur arkitekterna har resonerat.

Det känns som att få en kram när man kommer in

Troldtekt tema hälsofrämjande arkitektur. Läs hur Danmarks största patientförening etablerade 7 rådgivningscentra utifrån principer om hälsofrämjande arkitektur.

Arkitektur slår hål på fördomar om psykisk ohälsa

Arkitektur kan bidra till att öka öppenheten om psykisk ohälsa, enligt den svenska arkitektbyrån White Arkitekter. Läs mer om White Arkitekters resonemang här!

MIPIM Awards: Nya idéer om hur vårdinrättningar ska se ut

MIPIM Awards belönar framstående hälsovårdsdesign. Läs mer i den här Troldtekt intervjun med MIPIM:s jurymedlem Sergej Kuznetsov, Moskvas stadsarkitekt.

Hur fungerar den läkande arkitekturen i verkligheten?

Karlsson Arkitekter har ritat psykiatrisjukhuset GAPS i Slagelse, som togs i drift 2015. >> Läs intervjun med Thorben Simonsen >> Läs intervjun med Christian Karlsson

Personlig integritet, utsikt och säkerhet i fokus

Det kommer att bli en enorm skillnad för patienterna på den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans i Danmark. Läs om tankarna bakom projektet här!

När byggnaden blir en del av behandlingen

Ny Psykiatri Bispebjerg i Köpenhamn blir en unik och förbättrad ram kring behandlingen av psykiatripatienter. Läs om framtidens patientrum i Troldtekt TEMA här!

Så här bidrar Troldtekt till hälsoframjande arkitektur

Bra akustik, hälsosamt inomhusklimat och design. Det är några av fokusområdena inom hälsoframjande arkitektur där Troldtekt akustiklösningar gör skillnad.