Hållbara bostäder utses till Årets Byggeri

14:e dec. 2018

Det DGNB-certifierade Lisbjerg Bakke har just vunnit priset som Årets Byggeri i Danmark. Projektet består av 40 allmänna bostäder fördelade på sex byggnader i norra Århus. Gemensamt för dem är att de är byggda av hållbara material, däribland Troldtekt.

Stadsdelen Lisbjerg, som ligger norr om Århus, har växtvärk. Målet är att området ska rymma bostäder för 25 000 Århusbor de kommande åren. Vid prisutdelningen Årets Byggeri 2018 tog de 40 allmänna bostäderna ”’Lisbjerg Bakke” hem segern – tillsammans med Campus Bornholm. Det är ett fint, ärofyllt pris som delas ut till de bästa och viktigaste byggnaderna utifrån deras betydelse för samhället och på byggområdet.

Arkitektkontoret Vandkunsten och bostadsföreningen AL2Bolig står bakom de prisbelönta bostäderna på Lisbjerg Bakke, som är en unik flervåningsbyggnad i trä. Byggnaden är DGNB-certifierad i kategorin guld, och 2014 utsågs den även till Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig.

En modern trähusbyggnad

Fasaden på Lisbjerg Bakke är av obehandlat trä, som med tiden kommer att patineras, och inomhus är väggarna klädda med omålad träbeklädnad. De gemensamma lokalerna och trapphusen har vitmålade akustiktak med inbyggd Troldtekt-belysning.

I juryn för Årets Byggeri ingår en rad framträdande representanter från byggbranschen. Om Lisbjerg Bakke säger juryn:

– Lisbjerg Bakke är en allmän byggnad, som ska lyftas fram som ett viktigt exempel att ta efter. De moderna trähusbyggnaderna är i den tidiga fasen i Danmark, men rymmer många möjligheter för hållbara och eftertraktade miljöer. Lisbjerg Bakke går i spetsen med utvecklingen av ett skalbart byggsystem i en kostnadseffektiv bostadsbyggnad, som kan inspirera andra till att bygga nytt och spännande med trä.

Se fler foton från Lisbjerg Bakke

Hedersomnämnande till två byggnader med Troldtekt

Två andra projekt med Troldtekt mottog hedersomnämnande vid prisutdelningen. Det nyöppnade multihuset Hjertet i Ikast och Skovbakkeskolen i Odder.

FAKTA: Om priset Årets Byggeri

Magasinet Byggeri är värd för Årets Byggeri. 2018 var över 50 projekt nominerade. De har bedömts av en professionell jury, som består av:

  • Ordförande Scott Hollingsworth (arkitekt, Hollingsworth Pack)
  • Lene Espersen (direktör, Danske Arkitektvirksomheder)
  • Henrik Garver (vd, FRI)
  • Elly Kjems Hove (branschdirektör, DI BYG)
  • Rasmus Brandt Lassen (direktör, Bygningsstyrelsen)
  • Lars Storr-Hansen (vd, Dansk Byggeri)
  • Palle Thomsen (vd, Danske Byggecentre).

Läs en längre artikel om det vinnande projektet i Lisbjerg