Fint pris till fjordpark och psykiatrisk klinik

27:e nov. 2018

Vestre Fjordpark i Ålborg och den psykiatriska kliniken i Vejle fick ett hedersomnämnande vid världens största utdelning av arkitekturpriser - WAN Awards. I båda projekten har man valt Troldtekt akustik.

Två byggnader med Troldtekt höll sig långt framme på den internationella arkitekturscenen, när World Architecture News Awards 2018 delades ut i London tisdagen den 20 november. WAN Awards är världens största utdelning av priser inom arkitektur.

Fjordpark med tydlig identitet

Vestre Fjordpark i Ålborg tilldelades hedersomnämnandet ”Highly commended” i kategorin ”Sport in Architecture”. I den 165 000 kvadratmeter stora fjordparken vid Limfjorden kan besökarna hoppa i vattnet, bada, leka, spela boll, löpa, utöva parkour, paddla kajak och koppla av.

Området är elegant utformat av ADEPT och GHB Landskabsarkitekter med en tydlig identitet, där trä binder samman elementen. På alla byggnader har fasaderna klätts med lister av kanadensiskt cederträ, och på flera platser används Troldtekttak, där även trä är det dominerande materialet.

Läs mer om Vestre Fjordpark i vår referenssektion. 

Hälsofrämjande arkitektur i Vejle

Även den psykiatriska kliniken i Vejle tilldelades ”Highly commended” vid WAN Awards 2018 i kategorin ”Healthcare Buildings”. Arkitema Architects har ritat projektet, som har byggts utifrån principer om hälsofrämjande arkitektur.  

Här finns glas, glidande övergångar, enkel tillgång till gröna områden samt en bra kombination av privata patientrum och offentliga områden. Troldtekt har valts som tak i stora delar av byggnaden, eftersom en bra akustisk miljö är viktigt för patienterna, och eftersom Troldtekts struktur passar bra tillsammans med de övriga materialen.

Läs mer om den psykiatriska kliniken i Vejle i vårt onlinetema om hälsofrämjande arkitektur. Här berättar Stence Guldager, arkitekt och senior kreativ chef på Arkitema, mer om klinikens arkitektur.