Möte mellan fjord och stad

Vestre Fjordpark i Aalborg har blivit en populär plats där alla kan njuta av natur och friluftsliv. Det återuppståndna friluftsbadet har just fått ännu ett pris, Architizer A+Award, för den fina balansen mellan natur och arkitektur.

Troldtekt Vestre Fjordpark
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

I ett naturområde vid Limfjorden har man skapat möjligheter till många olika typer av aktiviteter förutom simning, simhopp och vinterbad.

Friluftsbadet har genomgått en stor renovering och modernisering, och under sommaren 2017 kunde anläggningen öppnas igen. Arkitekterna ADEPT och GHB Landskabsarkitekter har arbetat tätt tillsammans i projektet, och det har resulterat i en mycket lyckad och inbjudande fjordpark.

Byggnaderna och trapporna passar in som en perfekt övergång mellan land och vatten, samtidigt som de ramar in naturen och skapar lä och vistelserum. Aktivitetsmöjligheterna är många, från traditionella badaktiviteter till naturlekplatser, cykelbanor och vattenparkour.

Stranden bidrar med badmöjligheterna med ett grunt badområde, en 50 meters simbassäng och hoppbassäng. Mellan Limfjorden och badbassängerna ligger Tangen fint inpassat som ett långsträckt landskap med trappor, takterrasser och byggnader. Stilen är enkel och skulpturell samtidigt som den är funktionell och även skyddar byggnadsdelarna mot översvämningar. Trä är genomgående material, och binder ihop platsen samtidigt som det är robust och behagligt vid kroppskontakt.

Tangen rymmer också klubblokaler för en rad vattensportklubbar och livräddningskontor. Café SALT ligger också på den stora öppna platsen och är en populär plats att ta en paus på. Här finns servering både inne och ute, med utsikt över både bassänger och fjord.

Här har man använt Troldtekt cementbundna träullsplattor, som passar väl in materialmässigt och säkerställer god akustik. I de andra möteslokalerna och undervisningslokalerna i anläggningen har man på motsvarande sätt använt Troldtekt-tak. Cykelparkeringen vid ingången till Skogen är inte ny men väl renoverad, och även här har man tänkt på akustiken, och valt Troldtekt akustikplattor som en robust takbeklädnad.