Ny utmärkelse för akustikplattor baserade på ny typ av cement

24:e maj. 2022

Troldtekt® plattor baserade på den nya cementtypen FUTURECEM™ har vunnit ett German Innovation Award 2022. Prisutdelningen hyllar hållbara designinnovationer.

För andra gången på några veckor får Troldtekt en stor utmärkelse för akustikplattorna baserade på den nya cementtypen FUTURECEM. Plattorna, som har ett negativt koldioxidavtryck under produktionen, är vinnare av ett German Innovation Award i kategorin "Excellence in Business to Business". Troldtekt tog emot priset vid en ceremoni i Berlin den 24 maj.

Det tyska innovationspriset delas ut av German Design Council som också står bakom utmärkelser som German Design Award och ICONIC Awards. Syftet med German Innovation Award är att hylla innovationer som bland annat tar hänsyn till hållbarhet samt energi- och resursförbrukning.

Fria från skadliga beståndsdelar

Tidigare denna månad fick Troldtekt baserat på FUTURECEM ett Green Product Award – dessutom som "Best of" i sin kategori. Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S, säger:

– De två prestigefyllda utmärkelserna bekräftar att vi har utvecklat en akustiklösning som är attraktiv för byggherrar och deras rådgivare. Att sänka byggmaterialens koldioxidavtryck står högt på agendan inom byggbranschen. Här kan de nya akustikplattorna vara en del av lösningen, och samtidigt har vi med en Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå dokumenterat att plattorna är fria från skadliga ämnen.

– Det är en bedrift att vi kan ersätta traditionell cement med FUTURECEM utan att försämra plattans egenskaper. Vi har nu en cementbaserad produkt som har ett negativt koldioxidavtryck under produktionen och ända fram till att den återvinns eller kasseras, tillägger Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.

FUTURECEM har ett cirka 30 procent lägre koldioxidavtryck än vanlig cement. Träet, som är den andra råvaran i akustikplattorna, absorberar mer koldioxid under tillväxten än vad FUTURECEM, transporten av råvaror och tillverkningen av Troldtekt-plattorna släpper ut. Därför hamnar det totala avtrycket under produktionen på minus.

EPD:er redo för prisbelönta varianter

Rådgivare och byggherrar som vill välja de prisbelönta akustikplattorna till sina projekt kan enkelt hämta dokumentation för plattornas miljöpåverkan. Miljövarudeklarationer (EPD:er) har utarbetats för fyra varianter av Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM. EPD:erna täcker både målade och omålade plattor samt den prisbelönta serien av Troldtekts designlösningar.

EPD:erna visar bland annat att de nya Troldtekt-plattorna släpper ut -1,37 kg CO2/m2 i EPD-faserna A1–A3 (råvaruutvinning, råvarutransport och tillverkning). Som jämförelse har Troldtekt-produkter baserade på traditionell grå cement ett avtryck på +0,68 kg CO2/m2 i samma faser.

>> Ladda ner EPD:erna här

>> Läs mer om Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM

 

FAKTA: Om German Innovation Award

  • Syftet med German Innovation Award är att lyfta fram produkter och tekniker som hittar nya, innovativa vägar. Lösningar som tydligt sticker ut från mängden tack vare deras bidrag till samhället och miljön. Priset delas ut av German Design Council.
  • Juryn fäster bland annat vikt vid att innovationerna tar hänsyn till aspekter som hållbarhet samt förbrukning av energi och resurser.
  • Juryn utser en guldmedaljör (Gold) i varje kategori och ett antal vinnare (Winner) för innovationer. Troldtekt utsågs till Winner.