Ny utmärkelse för akustikplattor baserade på ny typ av cement

Troldtekt® plattor baserade på den nya cementtypen FUTURECEM™ har vunnit ett German Innovation Award 2022. Prisutdelningen hyllar hållbara designinnovationer.

24.05.2022

För andra gången på några veckor får Troldtekt en stor utmärkelse för akustikplattorna baserade på den nya cementtypen FUTURECEM. Plattorna, som har ett redusert koldioxidavtryck, är vinnare av ett German Innovation Award i kategorin "Excellence in Business to Business". Troldtekt tog emot priset vid en ceremoni i Berlin den 24 maj.

Det tyska innovationspriset delas ut av German Design Council som också står bakom utmärkelser som German Design Award och ICONIC Awards. Syftet med German Innovation Award är att hylla innovationer som bland annat tar hänsyn till hållbarhet samt energi- och resursförbrukning.

Fria från skadliga beståndsdelar

Tidigare denna månad fick Troldtekt baserat på FUTURECEM ett Green Product Award – dessutom som "Best of" i sin kategori. Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S, säger:

– De två prestigefyllda utmärkelserna bekräftar att vi har utvecklat en akustiklösning som är attraktiv för byggherrar och deras rådgivare. Att sänka byggmaterialens koldioxidavtryck står högt på agendan inom byggbranschen. Här kan de nya akustikplattorna vara en del av lösningen, och samtidigt har vi med en Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå dokumenterat att plattorna är fria från skadliga ämnen.

– Det är en bedrift att vi kan ersätta traditionell cement med FUTURECEM utan att försämra plattans egenskaper. Vi har nu en cementbaserad produkt som har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än Troldtekt baserat på traditionell cement, säger Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.

FUTURECEM har ett cirka 30 procent lägre koldioxidavtryck än vanlig cement.

EPD:er redo för prisbelönta varianter

Rådgivare och byggherrar som vill välja de prisbelönta akustikplattorna till sina projekt kan enkelt hämta dokumentation för plattornas miljöpåverkan. Miljövarudeklarationer (EPD:er) har utarbetats för fyra varianter av Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM. EPD:erna omfattar både målade och omålade plattor på 25 respektive 35 cm tjocklek, inklusive den prisbelönta serien av Troldtekt designlösningar.

Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som är 26 respektive 38 procent lägre jämfört med Troldtekt baserat på grå respektive vit cement, sett till plattornas hela livscykel.

>> Ladda ner EPD:erna här

>> Läs mer om Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM

 

FAKTA: Om German Innovation Award

  • Syftet med German Innovation Award är att lyfta fram produkter och tekniker som hittar nya, innovativa vägar. Lösningar som tydligt sticker ut från mängden tack vare deras bidrag till samhället och miljön. Priset delas ut av German Design Council.
  • Juryn fäster bland annat vikt vid att innovationerna tar hänsyn till aspekter som hållbarhet samt förbrukning av energi och resurser.
  • Juryn utser en guldmedaljör (Gold) i varje kategori och ett antal vinnare (Winner) för innovationer. Troldtekt utsågs till Winner.