Ett bra badhus ska ge känslan av en sommardag i naturen

– Ett bra badhus ska fungera effektivt och ha en inbjudande atmosfär, säger Ernst Ulrich Tillmanns, VD för arkitektbyrån 4a Architekten.

 

Det kan man till exempel uppnå genom att använda takplattor i naturmaterial som trä, vilket ger en behaglig akustik. Vidare kan olika områden framhävas med hjälp av ljus och färger.

Ett lyckat exempel på detta är bad- och fritidsparken Vitalbad Kusel, där Troldtekt akustiktak i en rad olika specialfärger bidrar till en inbjudande atmosfär. Projektet har belönats ett ICONIC Award 2021.

Tänk dig en varm sommardag med blå himmel, grönskande träd och ett dopp i det kalla, klara vattnet. Det är just känslan av ett uppfriskande bad i naturen som arkitekten Ernst Ulrich Tillmanns och hans kollegor på 4a Architekten är ute efter när de ritar badhus och spaanläggningar. Arkitektbyrån 4a Architekten har ritat och renoverat en rad badanläggningar i Tyskland, Österrike och Ryssland, varav flera har vunnit priser.

– Alla badhus är unika. Oavsett om man bygger ett modernt spa med dyra material eller renoverar ett gammalt badhus från 1960-talet finns det alltid möjlighet att skapa en god design, där besökarna trivs och får en bra upplevelse. Först och främst måste man ta hänsyn till anläggningens funktion och atmosfär, säger Ernst Ulrich Tillmanns.

Trä och vatten passar bra ihop

För att byggnaden ska fungera perfekt är det viktigt med en välorganiserad och sammanhängande planlösning, så att besökarna enkelt kan ta sig runt och utnyttja anläggningen optimalt.

– Det är väldigt viktigt med bra platsutnyttjande och överskådlighet. Om man börjar planera i god tid kan man spara mycket pengar, säger Ernst Ulrich Tillmanns, och fortsätter:

– Atmosfären i byggnaden är också viktig. Vissa äldre badhus är helt vitkaklade, vilket ger ett ganska kallt intryck. I stället bör man satsa på att skapa en varm och inbjudande känsla av välbefinnande. Därför är valet av material avgörande.

Ernst Ulrich Tillmanns har en klar personlig favorit: trä.

– I en simhall är det mycket vatten på golvytorna. Här fungerar det bäst med kakel och betong. Men en meter över golvnivå kan man med fördel använda trä på både väggar och tak. Det är ett naturmaterial som inte korroderar, men som är både motståndskraftigt och skapar atmosfär.

Släpp in naturen

Arkitekterna på 4a Architekten har ritat flera kombinerade badanläggningar där inomhus- och utomhusområden binds samman av kanaler. Detta koncept blir allt mer populärt och gör det möjligt att simma utomhus året runt – även i de nordliga klimatzonerna, där det ofta är kallt och regnigt. I badhus med enbart inomhusbassänger rekommenderar Ernst Ulrich Tillmanns en arkitektur som släpper in naturen.

– Eftersom vi människor gillar att simma i naturen är det viktigt att skapa känslan av att man befinner sig utomhus i det fria. Det kan man göra genom att använda stora glaspartier som skapar en visuell koppling mellan inne och ute. Ett annat alternativ är att skapa en utomhuskänsla inomhus genom att använda ljusa färger och träull. Det var till exempel så vi gjorde när vi renoverade Lochenbad, ett mindre badhus från 1970-talet. Tack vare ljusgröna akustikplattor och stora glaspartier får besökarna känslan av att bada i ett naturlandskap, säger Ernst Ulrich Tillmanns.

Akustikens betydelse

På 4a Architekten har man sedan tidigare erfarenhet av att använda lätta akustikplattor av träull från andra varumärken, till exempel i Therme Wien och Sportzentrum Leonberg. Syftet med träull är inte bara att skapa en naturlig atmosfär. Ernst Ulrich Tillmanns lyfter fram vikten av god akustik i poolområdet, särskilt med stora glaspartier i ett rum som redan domineras av hårda ytor.

– Det är väldigt viktigt att använda ljuddämpande material i taket. Man ska kunna koppla av och njuta. Ett poolområde med dålig akustik är inte bra för hjärnan. En gång var jag på ett badhus med en stor glaskupol över själva bassängområdet. Ljudnivån var nästan outhärdlig.

Material som inte bara har goda akustiska egenskaper, utan dessutom ger mer designfrihet, innebär stora möjligheter för oss arkitekter. Ett exempel är den nyöppnade bad- och nöjesparken i tyska Kusel. Här ger de färgade takplattorna byggnaden en speciell charm. Kulörerna har kombinerats för att ge intryck av en färgsprakande blomsteräng, vilket skapar en glad atmosfär med en helt unik identitet.

Renoveringen och utbyggnaden av Vitalbad Kusel fick hösten 2021 en ICONIC Award. ICONIC Awards delas ut av German Design Council, och anläggningen i Kusel tilldelades priset ”Selection”.

Om 4a Architekten

  • Arkitektbyrån 4a Architekten grundades av de fyra arkitekterna Matthias Burkart, Eberhard Pritzer, Alexander von Salmuth och Ernst Ulrich Tillmanns i Stuttgart.
  • 4a Architekten har fått flera priser för badhus som de har designat, bland annat AQUA Prestige Award 2018 och Iconic Award 2018 för Freizeitbad Stegermatt i Offenburg (Tyskland) och Piscina & Wellness Award 2017, Pool Vision Award 2016 och Wood Wool Award 2015 för Sportzentrum Leonberg (Tyskland).

Ernst Ulrich Tillmanns, vd för arkitektbyrån 4a Architekten.