Simhallar och friluftsbad

Simning och vattenmotion är populära aktiviteter, oavsett ålder och färdighetsnivå.

Vi besöker simhallar, friluftsbad och havsbad för att träna, koppla av och umgås med familjen. På många ställen renoverar man eller bygger helt nya anläggningar, så att arkitekturen anpassas efter de olika användningsområdena och behoven.

Här på temasidan kan du läsa om arkitektoniska utmaningar och möjligheter vid design av badhus. Du kan också läsa om vilka trender som enligt experterna kommer att forma framtidens badanläggningar.

Dessutom lyfter vi fram en rad projekt där man har lyckats kombinera funktion och design på ett framgångsrikt sätt. Bland annat med hjälp av Troldtekt akustiklösningar, som effektivt absorberar ljud, är naturligt motståndskraftiga mot fukt och ger byggherrar, arkitekter och entreprenörer flexibla designmöjligheter.

17.09.2021

Nytt test: Troldtekt fungerar även i de fuktigaste rummen

Nytt test: Troldtekt fungerar även i de fuktigaste rummen

16 trender i framtidens badhus

IAKS (en internationell förening för idrotts- och fritidsanläggningar) har sammanställt ett antal trender för framtidens badhus. Se de 16 trenderna nu!

De nya badhusen ska tilltala fler

Förväntningarna är många på moderna simhallar. Men den nya simhallen i danska Frederikssund visar att det går att lyckas med den svåra balansgången.

Ett bra badhus ska ge känslan av en sommardag i naturen

Ett bra badhus ska fungera effektivt och ha en inbjudande atmosfär, säger Ernst Ulrich Tillmanns, vd för arkitektbyrån 4a Architekten. Läs mer!

Nya friluftsbad ska kunna stå emot väder och vind

Troldtekt TEMA om framtidens badhus. Ta en titt på den prisbelönta Vestre Fjordpark och det unika Isfuglen klubbhuset för vinterbadare.

Troldtekt akustik bidrar till en trevlig badupplevelse

Tak- och väggytor med Troldtekt akustikplattor absorberar effektivt ljudet av plask, rop och lek. Det bidrar till en behaglig akustik i simhallar.

Från föråldrat friluftsbad till prisbelönt fjordpark

Friluftsbadet på Limfjordens strand i Ålborg (Danmark) öppnade 2017 på nytt efter en omfattande renovering. I nytt Troldtekt tema berättar Martin Nielsen, arkitekt och partner på ADEPT, om Vestre Fjordpark, som är en av finalisterna i World Architecture Awards 2018. Läs mer här.

Nya simhallar är både hållbara och flexibla

Nya badanläggningar fokuserar på hållbarhet och livscykelkostnader. Läs intervju med badkonsult Ulf Isaksson från Ablix AB i nytt Troldtekt onlinetema.