DGNB-certifierad ort får Troldtekt-tak

40 nya allmänna bostäder på Fyn får driftsvänliga akustiktak från Troldtekt, som både garanterar god akustik och bidrar till projektets hållbarhetscertifiering.

27.06.2018

Hållbart byggande, hög kvalitet och enkel drift förenas till något större i byggprojektet Lensmarken i Årslev, där bostadsorganisationen Civica är byggherre. De 40 allmänna bostäderna, som har ritats av ERIK arkitekter och som ligger vid Årslev på Fyn, byggs med minimal miljöbelastning och optimalt inomhusklimat. Samtidigt ska de valda materialen och lösningarna vara tillräckligt robusta för att den dagliga driften ska fungera så smidigt som möjligt.

Bostäderna har uppförts som radhus i ett och ett halvt plan. Utvändigt är byggnaderna beklädda med trä, i en kombination av traditionell brädpanel och öppen listbeklädnad.

– Vi har lagt vikt på att använda byggmaterial som får husen att smälta samman naturligt med landskapet.  Fasaderna är klädda med väderbeständigt Superwood, och taken täcks med moss-sedum. Från början hade vi även projekterat med trälisttak invändigt, men i samarbete med vår totalentreprenör, Hans Jørgensensen & Søn, valde vi i stället akustiktak från Troldtekt, säger projekteringsledare Anders Gottfred Petersen från ERIK Arkitekter.

Om valet av Troldtekt säger projektchef Steen Wøldike Gade från Hans Jørgensen & Søn:

– Vi valde Troldtekt av flera skäl. För det första är det en lösning som är enklare att underhålla i en bostadsorganisation, där man brukar behöva måla taket mellan uthyrningarna. För det andra är det vår erfarenhet att den akustiska regleringen är svår att förutsäga med ett listtak. Med akustiktak av cementbunden träull från Troldtekt kan vi däremot vara säkra på att vi får bra akustik, framför allt i kök/allrum där det är högt i tak.

Troldtekt ger poäng för DGNB-certifiering

Husen blir DGNB-certifierade, och därför ska alla aspekter av hållbarhet under uppförandet dokumenteras grundligt och kontinuerligt utifrån bland annat sociala, miljömässiga och ekonomiska hänsyn.

Uppgiften har underlättats av att Troldtekt har tagit fram en miljövarudeklaration (EPD), som gör att projektets DGNB-rådgivare, Niras, kan överblicka och bedöma produktens miljöpåverkan. I samarbete med Rambøll har Troldtekt dessutom utarbetat dokumentationspaket, som gör det enklare för granskare att beräkna produkternas specifika bidrag till de olika kriterierna i DGNB.   

– Hela vår affärsstrategi är uppbyggd kring Cradle to Cradle och cirkulär ekonomi. Därför har vi också lagt ned mycket arbete på att få dokumentationen på plats, så att det blir attraktivt att välja våra produkter till hållbara byggprojekt – och så enkelt som möjligt att räkna in Troldtekt vid en DGNB-certifiering, säger Peer Leth, vd på Troldtekt A/S.

De nya bostäderna står klara för inflyttning den 2 juli 2018

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är trä och cement – två naturliga material – utgångsämnen i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Sedan 2017 finns Troldtekt även i Sverige, som dotterbolaget Troldtekt AB i Malmö. Därifrån har vi en nära och direkt dialog med svenska arkitektfirmor.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.dk

Troldtekt AB
S:t Johannesgatan 2, 4 tr
SE 211 46 Malmö
www.troldtekt.se   

40 nya allmänna bostäder på Fyn får driftsvänliga akustiktak från Troldtekt, som både garanterar god akustik och bidrar till projektets hållbarhetscertifiering. Copyright©ERIK Arkitekter
De 40 allmänna bostäderna, som har ritats av ERIK arkitekter och som ligger vid Årslev på Fyn, byggs med minimal miljöbelastning och optimalt inomhusklimat. Copyright©ERIK Arkitekter
Hållbart byggande, hög kvalitet och enkel drift förenas till något större i byggprojektet Lensmarken i Årslev. Copyright©ERIK Arkitekter
Husen blir DGNB-certifierade, och därför ska alla aspekter av hållbarhet under uppförandet dokumenteras grundligt och kontinuerligt utifrån bland annat sociala, miljömässiga och ekonomiska hänsyn. Copyright©ERIK Arkitekter