Nya bostäder inspirerade av Det Biologiske Hus

I Hvalsø nära Roskilde i Danmark ligger 16 bostäder i den hållbara föreningen Frikøbing. Ett av husen är byggt med inspiration från Det Biologiske Hus i Middelfart och med naturliga akustiktak från Troldtekt.

06.12.2018

Det som började som en dröm om ett hållbart bostadsområde för åtta år sedan har idag blivit verklighet. Frikøbing, som den nya stadsdelen mitt på Själland heter, har skapats av miljömedvetna eldsjälar, och idag är 16 av områdets totalt 22 hus klara. En av bostäderna är ritad av arkitekterna på EEN TIL EEN, som också har ritat Det Biologiske Hus i Middelfart, som bostäderna i Frikøbing är inspirerade av.

– Vi på EEN TIL EEN designar, producerar och bygger hållbara kvalitetsbyggnader. Vi tänker hållbart – från designen av bostaden med 3D-teknik, till själva byggandet med naturliga material som andas, berättar Frederik Agdrup, arkitekt och ägare av EEN TIL EEN.

Hållbart modulbyggande

Tillsammans med GXN, NCC, Deloitte och Teknologisk Institut har EEN TIL EEN även byggt Det Biologiske Hus i Middelfart, som öppnades 2017. Det fungerar som demonstrationshus för de allra bästa principerna inom hållbart, modulbaserat bostadsbyggande och består primärt av återanvändbara överskottsprodukter.

Huset i Frikøbing är, precis som Det Biologiske Hus, modulbaserat och innehåller till viss del samma material – bland annat naturliga akustiktak från Troldtekt. Om valet av Troldtekt säger Frederik Agdrup:

– Troldtekt lever upp till de krav vi har på sunda, bra och naturliga material. Samtidigt bidrar taken till bra akustik och så kan materialet andas, vilket är viktigt i våra projekt.

I linje med strategin

Troldtekts vd Peer Leth är glad över att Troldtekt finns representerat i både Det Biologiske Hus i Middelfart och i de hållbara bostäderna i Frikøbing.

– Vår strategi är att bidra till hållbart byggande och ett bra inomhusklimat. Det är precis vad Det Biologiske Hus handlar om – huset är en spjutspets för de främsta teknikerna och materialen inom hållbarhet, säger Peer Leth.

– Det är spännande att EEN TIL EEN har omsatt principer från Det Biologiske Hus till bostäder i Frikøbing, och framöver kommer vi förhoppningsvis att få se ännu fler bostäder byggda på naturens premisser.

Läs mer om Frikøbing
Läs mer om det biologiska huset