Omvandlade lokaler Årets kontorsbyggnad 2022

25.03.2022

KB32 i Köpenhamn har utsetts till Årets kontorsbyggnad 2022 i Danmark. Vilhelm Lauritzen Arkitekter har ritat den omvandlade byggnaden där Poul Schmidt/Kammeradvokaten och danska Riksarkivet nu finns. Troldtekt akustiktak utgör en del av den nya designen.

KB32 i Köpenhamn har tilldelats utmärkelsen Årets kontorsbyggnad 2022 i Danmark. Event- och konferensföretaget Nohrcon står bakom utmärkelsen, där en fackjury och en öppen omröstning i år har utsett det tidigare DSB-godsmagasinet till vinnare. Vilhelm Lauritzen Arkitekter har ritat projektet och byggherre är Genesta Property Nordic.

I dag håller danska Riksarkivet och Poul Schmidt/Kammeradvokaten till i KB32 efter den omfattande omvandlingen till moderna kontor med plats för cirka tusen medarbetare.

Övriga nominerade till priset var Omega Company House i Aarhus N och KAB-Huset i Köpenhamn SV.

Ursprungliga kvaliteter har bevarats

KB32 som byggdes 1967 brukade kallas Köpenhamns fulaste byggnad. Under renoveringen har man dock värnat det industriella uttrycket och de ursprungliga kvaliteterna med bland annat betongkonstruktioner och stora fönster med massor av ljusinsläpp.

Här har man också valt både svart- och vitmålade Troldtekt akustiktak som dels passar bra ihop med det råa uttrycket, dels säkerställer en behaglig akustik i kontorsmiljöerna och konferenslokalen, där många personer befinner sig samtidigt.

– KB32 har så många kvaliteter och så mycket historia, och tillsammans med byggherren gjorde vi från start ett tydligt val att omvandla lokalerna. Det har engagerat alla inblandade och har också främjat projektets exceptionellt goda samarbete, säger Simon Natanael Svensson, partner på Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samband med utmärkelsen.

Arbetet har nu belönats med utmärkelsen Årets Kontorsbyggnad 2022, där juryn bland annat gav följande motivering:

– Omvandlingen från Köpenhamns fulaste byggnad till en enkel, stilren och tidlös kontorsbyggnad är anmärkningsvärd. Interiör och exteriör hänger samman med en design som är diskret och av hög kvalitet. Den matchar fortsatt byggnadens brutalistiska och industriella arkitektur – och bidrar samtidigt till en levande, inbjudande och modern kontorsbyggnad.

Läs mer om KB32 och se bilder från kontorsbyggnaden